Спортният директор на Лукойл Сашо Везенков разясни ситуацията около смяната на треньора Георги Младенов. Пред "7 дни спорт" той говори за играчите, които ще напуснат отбора, както и за възможните нови попълнения.

- Г-н Везенков, кое доведе до смяната на Георги Младенов?
- Георги Младенов не е сменен и нищо не е довело до това. Той сам си подаде оставката.
- Защо я приeхте?
- За приемането си има президент. Питайте него.
- Кой ще води отбора в следващия мач и кои са вариантите за нов треньор на тима?
- Най-вероятно Георги Младенов ще води мача в петък - или той, или помощникът му. За след това ще търсим чужденец, защото от българите само Младенов може да се справи. Не искам да обиждам останалите специалисти, но това са реалностите.
- Ще има ли чистка в състава и как вървят преговорите с Уили Дийн и Перо Антич?
- Не е коректно да казваме чистка. От тима ще бъдат освободени или преотстъпени на други клубове двама или трима състезатели. За Уили Дийн разбрахме, че е свободен агент. Оттук всичко е въпрос на преговори. Перо Антич има договор в Русия с Ростов. Той ще пристигне в България след 20 декември и намясто ще се реши въпросът.
- Имате ли контакт с други играчи от чужбина?
- Не, нямаме. Тук държа да кажа нещо, защото търсите сензация. До седмия кръг, когато имахме само победи, всички казвахте, че Лукойл от години не е имал такъв отбор. Нашият тим не може да се промени така за две седмици.
- Какви грешки допусна Георги Младенов?
- Всеки прави грешки, дори и най-добрите треньори. Преди няколко дни Химки водеше на Панатинайкос секунди преди края с 3 точки и имаха два наказателни удара. Накрая загубиха. Когато победиш, грешките не се гледат. Тепърва ще анализираме пропуските.
- Имало ли е според вас бойкот от страна на играчите, заговори се, че Айзък Уелс и Веско Веселинов не са се напъвали?
- Бойкот не бих казал. Нежелание за игра се забеляза у някои състезатели. Не мога да кажа имена, не искам да разделям отбора. Може да има доста критики към нас, но сме шампиони в последните седем години. Имаме правила и който иска да ги спазва, играе при нас. Другите си намират отбори. Не искам да правя прибързани решения, защото имаме време. С Веско Веселинов ситуацията е по-сложна. Преди време той поиска да напусне, защото не получавал достатъчно игрово време. Тогава Георги Младенов се застъпи за него. Щом искате имена, той е единият, който ще напусне по свое желание.
- Имаше ли напрежение между Младенов и капитана Тодор Стойков?
- Скандал между двамата не може да има. Младенов е треньор, а Тодор Стойков е играч. Тежко на всички, ако има такова нещо. Аз не мисля, че има някакъв проблем. На тази позиция в отбора имаме четирима човека и никой няма толкова минути, колкото Тошко.
- Нормално ли е да сменяте толкова често треньорите?
- Пак казвам - никой не е сменял треньора. Ако Жоро не си беше подал оставката, нямаше да бъде отстранен. Желко Лукаич стана шампион и си замина сам към Русия, защото му предложиха повече пари. Марин Докузовски също си тръгна по свое желание. Никулич показа какво може, сега е без отбор и не работи никъде. За него така сме преценили. Другите, които са сменени, са Любо Минчев, който си подаде оставката, защото никога не сме губили толкова, и Георги Младенов.
- Г-н Младенов показа резултати в последно време. Може ли той да поеме националния отбор, след като на практика е без работа?
- Вече казах, че за мен единственият българин, който може да води Лукойл, е той. Като член на упвавителния съвет на федерацията мога да кажа, че първото ни желание е да остане Пини Гершон. После ще се търси друг. Моето мнение е, че треньор на националния отбор трябва да е чужденец. Все пак Георги Младенов е сред малкото, които могат да водят тима. Другите вече се изредиха по няколко пъти. Ако шефът на федерацията поиска моето мнение, ще му кажа. Понеже ме питате провокативно, ще ви кажа - да, Жоро може да се справи.