Тодор Стойков е най-успешният български баскетболист през последните години. Варненецът е моторът на Лукойл Академик от създаването на тима през 2001 г. С отбора на Валентин Златев националът печели 7 титли и 6 купи, а преди това е два пъти шампион с Черно море. Стойков е единственият играч с лични впечатления от деветимата треньори, водили Лукойл. Попитахме капитана какво мисли за загубите от Левски и Рилски спортист, за оставката на треньора Георги Младенов и за националния отбор. Стойков не беше словоохотлив, но все пак говори.

- Как ще коментирате проблемите на Лукойл Академик напоследък?
- Не знам защо трябва аз да говоря. Не мога да коментирам нито играта, нито нищо. Аз съм състезател. Има си ръководство, което може да коментира играта.
- И все пак защо загубихте от Левски и Рилски спортист?
- Имам обяснение, но то си е за мен. На когото трябва, съм го казал и не мисля, че трябва да коментирам по медиите. Ако някой друг има желание, нека коментира. Аз не искам да изнасям неща от кухнята на отбора.
- Мачовете се играят пред много хора. Играта на отбора не е нещо от кухнята.
- Коментирайте вие. Имате право, имате власт, не ви пречи да коментирате. Ако разбирате достатъчно от баскетбол, значи е елементарно да коментирате.
- Нали казвате, че нещата се виждат?
- Аз не мога да кажа нищо, защото съм част от отбора. След като сме загубили, значи не сме играли по най-добрия начин. Това е.
- Добре, не искате да говорите за Лукойл Академик. Какво мислите за класата на първенство тогава?
- Интересно е.
- По-равностоен ли е шампионатът от предишни години?
- На базата на резултатите от последната седмица - да.
- Мнението ви за конкурентите?
- Силни са, но ще видим напролет.
- Когато получихте Спортен Икар за шампионско дълголетие, казахте, че ще продължите да играете за ужас на някои. Кои са тези "някои"?
- Не знам. Знаеш, че около всеки човек има хора, които го обичат, и такива, които не го обичат.
- Кой не ви обича?
- Е, сега аз мога ли да ги знам всичките? Много са със сигурност. Те си знаят. Не знам кои са.Може и вие да не ме обичате.Казвам го съвсем нормално. Както едни обичат Стоичков, така има други, които го мразят. Макар че аз не мога да стъпя и на малкия пръст на Стоичков. При всички е така - едни те плюят, други те хвалят.
- Константин Папазов за пореден път каза, че с удоволствие би ви приел в Левски. В този ред на мисли бихте ли играл за друг български отбор?
- Ако съм искал да играя, досега да съм го направил. Аз съм последният, който ще предаде Лукойл Академик. Там съм градил последните 8 години. След президента аз съм вторият човек, който е в Лукойл от създаването на този отбор. Няма друг. Най-малкото аз мога да предам отбора си след два загубени мача.
- Според вас този състав на Лукойл по-силен ли е от миналогодишния?
- Не мога и не искам да давам оценки на моите колеги. А дали е по-силен, ще си покаже в края на първенството. Отборът има цел и ако я изпълни - всичко е наред.
- Какво предстои за Лукойл? Явно ще има нов треньор чужденец?
- Като дойде новият треньор, той ще промени каквото иска и ще види проблемите, ако има такива. Аз не мога да предвидя какво ще направи.
- А според вас чужденец или българин трябва да води тима?
- О, не. Вижте, задавате ми провокативни въпроси и се опитвате да ме принудите да кажа някакви неща. Аз какво искам и дали искам - това си е моя работа. Няма да ви го кажа на вас. Не съм аз човекът, който решава тези неща. Аз съм само един капитан. Ако кажа моето мнение, веднага ще има коментари.
- Има ли бойкот в Лукойл?
- Съмнява ме някой да бойкотира.Кой да бойкотира? Малко несериозно ми звучи.
- От ръкoводството казаха, че ще освободят двама-трима играчи.
- Имат право. Ръководството решава кой да играе и кой - не. Ако преценят, че някой не заслужава да носи екипа на Лукойл, няма проблеми. Това е нормално нещо за цяла Европа.
- Имаше ли конфликт между вас и Георги Младенов?
- Този конфликт го създавате вие. Конфликт с него нямам.
- Т.е. не е имало скандали?
- Кога да е имало скандали? То не остана време. След загубата от Рилски спортист Жоро влезе в съблекалнята и ни изненада. Каза, че си подава оставка. Такова му е решението и благодари, че е работил с нас. Какви скандали? Нямаше време.
- Избърза ли Младенов с оставката?
- Не знам. Това си е негово решение. Той е старши треньор. Нещата се променят. Щом така е решил и ръководството му е приело оставката... За съжаление за една седмица всичко се обърна с краката нагоре. Убеден съм - Лукойл е име и продължава да е такова.Ще излезем от ситуацията.И преди са ставали такива неща, но винаги сме успявали накрая.За една седмица нищо не може да се промени. Затова не търсете интриги и глупости. Няма нужда от това. Казах ти неща, които мога и които искам да ти кажа. Нещата, които не съм искал, не съм ги казал.
- Честата смяна на треньорите помага или вреди на един отбор?
- Откъде да знам? Според вас как е? Вие си отговорете на въпроса.
- Вече сте семеен човек - нещо промени ли се след брака?
- Само хубави неща. Щастлив съм от семейния живот в момента, случват ми се хубави неща и се надявам така да продължи.
- Казахте, че националният отбор е затворена тема за вас. Там също не се знае дали селекционерът Пини Гершон остава.
- Стискам палци за Пини.
- А категоричен ли сте, че няма да играете повече за България?
- Да. Като съм казал нещо един път, мисля, че така трябва да бъде. Няма да продължа.Ще играят други, по-млади надежди
- Нагоре или надолу ще върви националният отбор?
- Аз все още съм част от този отбор и не мога да кажа нищо лошо. Пожелавам успех на момчетата и съм убеден, че през следващото лято ще се класират за европейското първенство. Ще бъда с тях и ще им бъда гръб. Знам, че веднага ще се намерят хора, които ще почнат да плюят, но аз няма да съм от тях.