Българин, задължаван да носи качулка с дупки за очите, всеки път, когато напускал килията си през 13-те месеца на предварителния му арест, получи 6000 евро обезщетение за нанесени морални щети.

Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург в свое решение, съобщи БНР.

39-годишният шофьор на такси от София Петьо Петков, заподозрян за атентат със сярна киселина, който впоследствие бил оправдан, завел иск пред съда в Страсбург за нечовешко и унизително отношение от страна на българските власти.

До освобождаването си през юни 2003 г., той бил заставян да носи качулка всеки път, когато напускал килията си при придвижването си в затвора и извън него. Съдиите от Европейския съд по правата на човека уважиха иска му.

Припомняме ви, че Петков беше оправдан по обвинение, че е залял с киселина бившия заместник началник на Дирекция за национален строителен контрол Светлана Гебрева.

През декември 2001 г. тя беше залята с киселина в лицето, при което единият й клепач изгуби способността си да се затваря и зрението й беше непоправимо увредено. Шест месеца след това Гебрева почина от рак, от който е страдала преди нападението.

"Съдът не вижда причини Петков да бъде заставян да носи качулка по време на разговорите си с адвокатите и близките му или при придвижването си във вътрешността на затвора", се казва в днешното съдебното решение.

Българските власти оправдаха тази мярка със сигурността на ищеца, който можел да стане жертва на отмъщение по време на съдебните заседания, тъй като жертвата била заместник директорка на Националната дирекция по строителен контрол в София.

Съдът в Страсбург обаче счита, че анонимността на ищеца е могла да бъде опазена също толкова ефективно, ако заседанията са се провеждали при закрити врата или при забрана на телевизионните камери и фотоапарати.

България е осъдена и защото е лишила повече от четири години ищеца от неговото такси и му го е върнала с липсващи или повредени части, което представлява посегателство върху собствеността. Както и заради неуместни изявления на прокурора след оправдаването на Петков, при обжалването на делото.

Прокурорът казал, че нито един магистрат не може да го убеди, че Петков не е виновен. Това според съда в Страсбург може да създаде у наблюдателите впечатление, че заинтересованият е виновен за престъплението, за което е обвинен.