Европейският и световен клубен шампион Барселона претърпя загуба на първи трофей под ръководството на Хосеп Гуардиола, след като в драматичен мач на "Рамон Санчес Писхуан" футболистите на Барса победиха с 1:0 Севиля във втори 1/8-финален сблъсък от турнира за Купата на Краля.

Успехът обаче се оказа недостатъчен за "блаугранас", които претърпяха домакинско поражение с 1:2 на своя "Камп Ноу" в първия двубой. Така "андалусийците" продължиха напред, благодарение на правилото за гол на чужд терен, като в герой за тима на Маноло Хименес се превърна вратарят Андрес Палоп. Ветеранът се отличи с фантастични изяви под рамката в критични моменти, като единственият път, в който той бе преодолян успешно, бе при прецизния изстрел на Шави в 64-тата минута на срещата.

Иначе домакините започнаха по-активно срещата, като през голяма част от първото полувреме доминираха в игрово отношение. Въпреки това, в 28' минута Златан Ибрахимович от състава на гостите пропусна да реализира от прекрасна позиция, когато от непосредствена близост до вратата на Севиля стреля неточно в аут.

През втората част "лос кулес" се хвърлиха в атака, ала усилията им не стигнаха до нещо повече от едно попадение в мрежата на Палоп. В 70' минута домакините извадиха и сериозен късмет, след като техничен изстрел на Лионел Меси срещна страничната греда. В 85' минута пък зрителите на "Рамон Санчес Писхуан" станаха свидетели на най-драматичния момент в двубоя, когато само пет минути преди края Палоп спаси отбора си от второ попадение в неговата врата, което и класираше Барса напред. Носителят на Златната топка Лионел Меси отправи остър удар по земя от около няколко метра, ала испанският страж с котешки рефлекс отчая аржентинеца и класира "андалусийците" напред.