Както и във футбола, където Реал Мадрид не бе печелил дълго време Кралската купа, но чакането свърши миналата година, така и в баскетбола столичани най-после взеха трофея.

За първи път от 1993 година тимът спечели отличието, побеждавайки на финала големия си съперник Барселона с 91:74. Това е 23-и трофей за Реал от турнира, докато Барса остава с 22.

Победата бе напълно заслужена, тъй като белите водеха през целия мач и дори и в критичните моменти демонстрираха класа, за да запазят аванса си.

Реал вкара първите 5 точки в двубоя и след това продължи да играе добре, запазвайки аванса си до края на първата част – 22:17, като гардът Серхио Юл се отчете с 10 точки за периода.

Във втората четвърт столичани останаха напред и след страхотна забивка на Мирза Бегич дръпнаха с 32:23. Последваха около 2 минути, в които нито един от двата състава не реализира точка.

Разликата се запази около 6-7 точки до последните секунди, когато Серхио Юл отбеляза от дистанция със сирената, за да даде преднина на Реал от 42:33 на почивката.

След нея разликата бе вдигната до 11 точки, но силна игра на Барса върна каталунците в двубоя и след тройка на Лорбек тимът се приближи до 51:52.

Реал обаче остана напред, защото на сцената излезе Джейси Каръл. Американецът вкара кош и фаул, а след това добави тройка, за да увеличи преднината на тима си отново до 7 точки.

Нова бомба от зоната за 3 точки на Юл в края на периода даде аванс на Реал от 65:56 преди решителните 10 минути, които пък започнаха с тройка на Каръл, който направи 68:56 за Белите.

След това авансът достигна 18 точки при 79:61 и бе ясно, че в столицата ще ликуват.

Серхио Юл и Джейси Каръл завършиха с по 23 точки за победителите, а Мирза Бегич добави 10. За Барса Бонифас Ндонг се отчете с 19, Хуан Карлос Наваро с 16, а Еразъм Лорбек с 15.