Днес се проведе извънредно заседание на ОбС. Съветниците приеха единодушно предложението на общината за измения в Наредбата за определяне размера на местни данъци и такси. Както вече ви информирахме, мотивът за внесените промени е във връзка с това, че от 1 януали 2010 година общините стават публични изпълнители, което им дава право да запорират сметки и имоти на нередовните данъкоплатци. Друга съществена причина е повишаване на събирамеостта на местните данъци и такси.

За 2010 година се запазват размерите на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства, данъка при придобиване и патентния данък. Първата вноска на данъка върху недвижимите имоти се внася в срок от 1 март до 30 април. На предплатилите пълния размер на данъка в този срок се прави отстъпка от 5 на сто.

За притежаваните нежилищни имоти и за нежилищни имоти, върху които е учредено ограничено вещно право на ползване, предприятията подават декларации по чл.14 от Закона за местни данъци и такси в срок до 30 юни 2010 година.

Наредбата /с направените изменения/ ще бъде публикувана на страницата на общината - www.botevgrad.org