Варна е най-добрият град за живеене в България, според проучване на "Дарик" радио и в. "24 часа", съобщиха на пресконференция в БТА организаторите на класацията.

Следват Пловдив и Велико Търново, а София е на четвърто място по предпочитанията на участниците в анкетата.

Репортерите на двете медии са избрали 35 града у нас, които са били оценявани по 40 критерия, сред които зелени площи, качество на въздуха, детски площадки, хармонична архитектура, възможност за спорт, места за паркиране, престой в задръствания, безработица, инвестиции.

Проучването е продължило повече от 2 месеца. Част от критериите са заимствани от световните практики в подобни проучвания.

"Това проучване може да бъде сериозна ориентация във всички местни екипи на властта за работата им през следващите четири години", посочи изпълнителният директор на "Дарик" радио Радосвет Радев.

"То е първата обществена поръчка за избраните кметове, класацията е стимул за градовете да минат напред в нея", допълни главният редактор на в."24 часа" Венелина Гочева.

Доразвиване на идеята пожела министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той пожела успех на градовете в това своеобразно състезание.