България много трудно, но заслужено, спечели надпреварата в дивизия "Б" на европейското първенство по баскетбол за младежи до 18 години, което приключи днес във Варна.

В изключително оспорван финален двубой българите надделяха над Дания със 70:68.

Датчаните успяха да поведат с 4 точки при 7:3. Домакините обаче малко преди средата на часта поведоха за първи път в срещата, след като Павлин Иванов реализира тройка за 12:11.

Националите ни с добрата си игра започнаха да трупат преднина, която две минути преди края на първата четвърт достигна 11 точки - 24:13. До края на тази част пропуските на домакините в стрелбата им попречиха да имат по-солиден аванс и първата част завърши 24:17.

Близо две минути трябваха на българите, за да реализират първите си точки през втората четвърт, като преди това датчаните бяха вкарали кош и наказателен удар. След 26:22 за домакините националите ни заиграха много добре в защита, гостите не успяваха да реализират и след 12 безответни точки на българите разликата бе увеличена на 16 точки - 38:22 три минути преди почивката.

В края на втората четвърт преднината на домакините бе 14 точки - 41:27. В началото на третата част домакините отбелязаха 5 точки и поведоха с 19 точки - 46:27, а на гостите им трябваха три минути и половина, за да вкарат първия си кош. Много пропуски в стрелбата на българите позволи на датчаните на стопят изоставането си до 10 точки минута преди края на часта, но преди последната четвърт авансът на домакините би 12 точки - 52:40.

Гостите започна много добре последната четвърт и реализираха 7 срещу 2 точки за домакините и намалиха изоставането си на 7 точки. След близо 4 минути игра Дания се възползва максимално добре от лошата стрелба на домакините и няколко грешни подавания и намали пасива си на 4 точки - 58:54.

Играта на домакините бе изключително слаба и с много грешки. Точно в този момент най-верният помощник на домакините се оказа публиката. Подкрепяни от повече от 1000 души младите "лъвчета" показаха характер и макар и много трудно спечелиха срещата.

В последните секунди на срещата всичко можеше да се реши в полза на един от двата отбора след като 9,8 секунди преди края разликата бе само 2 точки в полза на България, но домакините удържаха крехкия си аванс.

Димитър Димитров завърши с "дабъл-дабъл" за домакините - 14 точки и 10 борби, а за Дания Кевин Ларсен също завърши с "дабъл-дабъл" - 14 точки и 14 борби. В мача за третото място на турнира Швеция победи Черна гора със 71:65.

Финална среща на европейското първенство по баскетбол за младежи до 18 години дивизия "Б":

България - Дания 70:68 (24:17, 17:10, 11:13, 18:28)

най-резултатни:
- за България - Димитър Димитров - 14 точки
- за Дания - Петер Мьолер 15 точки

съдии - Владимир Окрименко (Русия), Карлос Сантос (Португария), Саймън Ансуърт(Англия);

зала "Конгресна", Дворец на културата и спорта