След като Окръжна и Апелативна прокуратура не откриха злоупотреби при извършването на ремонтни дейности в ОУ “Н.Й.Вапцаров”, община Ботевград внесе жалба във Върховна прокуратура. “Подадохме жалба, тъй като не сме доволни от разследването на Окръжна и Апелативна прокуратура. Не може за ремонт в училището да са използват бракувани плочки на цена на редовни. Това е сериозно нарушение от страна на директора. В същото време разследващите органи не са взели под внимание този факт”, заяви кметът на общината на брифинг с медиите, който се проведе днес. Той показа постановление на Върховна касационна прокуратура от 13.01.2010 година, според което жалбата на общината се връща на Окръжна и Апелативна прокуратура за преразглеждане.

За коментар по случая потърсихме директора на ОУ “Н.Й.Вапцаров” Петя Кочкова. Ето какво каза тя пред наш репортер: “Не съм допуснала нарушение при провеждане на ремонта. Той струва 20 000 лева. Сумата е под законно определения размер за провеждане на обществени поръчки. Затова такава не е проведена. Сключила съм договор за ремонта с гражданско лице. Всички документи са изрядни. По жалбата на общината съм дала обяснение пред представител на Окръжна прокуратура през август месец миналата година. Длъжностното лице още тогава ми каза, че намира отправените към мен обвинения за несъществени и неоснователни, но трябва да бъдат проверени. Факт е, че разследването бе прекратено, тъй като не бяха установени злоупотреби. Събрах три оферти за плочки от гранитогрес. Избрах най-изгодната цена – 12.50 лв./кв.м. Плочките бяха закупени от лице, упълномощено от мен.”.
Директорът на ОУ “Н.Й.Вапцаров” Петя Кочкова бе категорична, че след приключване на новото прокурорското разследване, ще заведе дело срещу кмета Георгиев за клевета.