За завършващите средното си образование ученици от трите средни училища в града, както и за неработещи младежи от общината на възраст от 18 до 32 години на 28 ноември 2007 година в актовата зала на СОУ „Христо Ясенов” в Етрополе беше проведен семенар-презентация за професията „Кадрови войник”. В залата дойдоха около 80 момчета и момичета.
Целта на мероприятието е да се популяризира военната служба като професия за младите хора и като алтернатива за намаляване на безработицата в общината.
На среща с младежите бяха дошли кметът на общината инж. Богомил Георгиев-дългогодишен кадрови офицер, кметовете на населените места, Даринка Петкова от Бюрото по труда Ботевград.
От страна на военните на семинара присъстваха заместник-началникът на Изпълнителната агенция „Военни клубове и информация” към Министерството на отбраната полк.Петър Илиев, подп.Митко Кутрин-началник на Регионалния военен сектор на Софийска област и Ташо Нейков от Изпълнителната агенция „Военни клубове и информация” към Министерството на отбраната.
Тук бяха и кореспондента от в-к „Българска армия” Лъчезар Йорданов и от военния канал на БНТ.
Семинарът се водеше от началника на военния отдел към общината Иван Чиков.
С презентативна лекция от Ташо Нейков и филм на военна тематика участниците в семинара бяха запознати подробно с особеностите на  военната служба, която от 1.12.1007 година е изградена изцяло на професионален принцип.
Подполковник Кутрин обяви свободните места за кадрови войници, както и условия за кандидатстване. Търсят се предимно войници за представителната гвардейска част, както и за поделенията в Мусачево, Горна малина и за Девета танкова бригада в Горна баня.
След това бяха дадени изчерпателни отговори на всички въпроси, които интересуваха младите хора.
Всички младежи от Етрополска община, които желаят да работят като кадрови войници, могат да получат подробна информация на тел. 82-103 или в пряк разговор с началника на военния отдел Иван Чиков.