Грипът почти винаги е съпроводен от висока температура, която е защитна реакция на организма срещу инфекцията. Най-благоприятната температура за вируса на грипа е 35 градуса С, при повишаването й до 37 градуса условията за неговото развитие се влошават, а при температура от 40 градуса размножаването му се преустановява.

Затова, ако имате здрав организъм и можете да издържите повишаването на температурата до 38-39 градуса, по този начин ще ускорите унищожаването на вируса. Ако обаче се чувствате зле при такава температура, ако сте вече на възраст или страдате от хронични заболявания на белите дробове или сърцето, трябва да приемате лекарства за понижаване на температурата.

Някои хора на първо място използват лекарствени препарати за премахване на температурата, а други се доверяват на натуралните и добре проверени, но в доста случаи позабравени средства.

Предлагаме ви няколко метода, при които с помощта на обикновената вода може да се понижи високата температура и да се изведат токсините от организма:

Клизмата с чиста преварена вода (1-1,5 л), охладена до стайна температура, способства за понижаването на температурата. Този метод е подходящ и се прилага особено често при бебетата. При дете на възраст 1-6 месеца количеството на вкарваната вода следва да е 30-60 мл, от 6 до 12 месеца - 100-180 мл, от 1 до 2 години - 180-200 мл, при 2-5 години - 200-300 мл.

Компресът също помага при високата температура. Намокрете с вода кърпа (още по-добре е да използвате смес от вода и ябълков оцет - на 0,5 л вода 1 с.л. оцет) и я поставете върху челото. Компресът с лед, който се поставя върху челото, под мишниците трябва да се сваля от време на време за да не се предизвика преохлаждане.

Последователното разтриване на гърдите, корема, гърба и крайниците със смес от вода и оцет в съотношение 2:1.