Хората, които имат възможност да спят дори само 40 минути следобяд, могат съществено да намалят риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Сиестата в продължение на 30 минути 3 пъти седмично намалява с 37% риска от сърдечно-съдови заболявания, твърдят гръцки учени, цитирани от Ройтерс.

В изследването, продължило 6 години, са взели участие над 23 хиляди души на възраст от 26 до 86 години. Изследователите са анализирали общото им здравословно състояние, възрастта и физическата активност.

Причината за благотворното влияние на следобедната почивка се крие във възможността за отпускане на организма и намаляване на общото ниво на стреса, обясняват учените.

Статистиката показва, че страните, в които хората са свикнали да си почиват след обяд, имат по-ниски показатели на заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания.

Ефективността на тези периоди на отдих за работещите е около 64%, а за неработещите - 36%, което още веднъж подчертава факта, че сиестата намалява нивото на стреса и затова влияе благотворно на сърцето.