Близо 2000 машини почистват и опесъчават републиканските пътища заради падналия обилен сняг, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура.

От там допълват, че магистрала „Тракия", в участъка Карнобат - Бургас, вече е отворена за движение.

На автомагистрала "Хемус" пътните настилки са заснежени и мокри.

По магистрала „Тракия" всички товарни автомобили трябва задължително да са с вериги. Екипи на областните пътни управления и пътно поддържащите фирми ги почистват и опесъчават.

Затворени остават проходите Етрополе - Златица, Твърдица - Елена, Троян - Кърнаре и Върбишки.

В област Велико Търново поради снегонавявания остават затворени пътищата Царевец - Совата, Градина - Обединение, Плахово - Средни Колиби.

В Стара Загора затворен за движение е пътят връх "Шипка" - връх "Бузлуджа". За почистване е затворен и Проходът на Републиката, в участъка Мъглиж - Гурково.

В област Бургас, поради наводнени участъци, са затворени пътищата Ахелой - Поморие и Каблешково - Ахелой. Въведен е обходен маршрут през Тънково - Каблешково - Бургас. Товарните автомобили, преминаващи през Ришкия проход, трябва задължително да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

В Русенска област се забранява движението на тежкотоварни МПС в областта, с изключение на автобусите. Поради снегонавявания са затворени път I-2 Русе - Разград от км 10+000 до км 37+300 и път Русе - Пиргово - Мечка от км 0+000 до км 15+000.

За област София остава в сила ограничението за товарните автомобили. Те трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

В Сливенска област е забранено движението на товарни МПС над 10 т. по пътя с. Стара река - Сливен. Всички товарни автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета по пътя Сливен - Ичера.

В областите Смолян, Ловеч и Кърджали всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

Товарните МПС, преминаващи през Пазарджишка област, да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

В Благоевградско, в районите на гр. Симитли и "Предела", всички автомобили трябва да са задължително с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

На територията на областите Плевен, Пазарджик, Търговище и Разград всички товарни автомобили трябва задължително да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

В област Разград се затварят и всички третокласни пътища, с изключение на пътя Разград - Попово.

В ОПУ - Пловдив всички МПС задължително трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета по пътя Пловдив - Асеновград - Смолян.

АПИ апелира шофьорите да предприемат пътувания само, ако това им се налага.