Над 1200 машини работят за почистването на пътищата в страната, съобщи за Дарик инж. Дончо Атанасов от Националната агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ), който ръководи оперативният щаб на агенцията и е директор на дирекция “Оперативен контрол и управление на риска”. По думите му, в по-голямата си част двете основни магистрали „Хемус” и „Тракия” са почистени до черен асфалт. Най-тежко е положението в областите Кюстендил, Благоевград, София, където вали вече повече от 26 часа. „Нашите машини опесъчават и се движат във ветрило. Гражданите да имат търпение, да се движат внимателно зад тях. Спрели сме движението на тежкотоварни автомобили на магистрала „Хемус” поради силния снеговалеж”, каза Атанасов. По думите му целият път Варна – София е почистен, прохода Хаинбоаз също е почистен. Проходът Шипка е затворен за тежкотоварни автомобили, но е проходим при зимни условия.

Главен инспектор Красимир Костов от „Пътна полиция” посъветва водачите да не си поставят краен час за пристигане, да бъдат търпеливи и да се движат със скоростта на колоната. По думите му в случай на образуване на колона рисковите изпреварвания няма да ни спестят време и да ни помогнат да се придвижим кой-знае колко, а изнервянето може да ни направи невнимателни и да попречи на правилната ни преценка. По думите му интензивно е движението по международния път Кулата – София. Там са се образували колони, движението е затруднено, но не е блокирано. „Ще се наложи временно в някои участъци движението да бъде спряно за технологично почистване”, уточни още той.

Почти навсякъде в планините вали сняг, съобщи дежурният в Планинската спасителна служба (ПСС) Методи Тодоров и по думите му обстановката не е лека. Той съветва гражданите да се постараят да се приберат в светлата част на деня, да не замръкват по тъмно по туристическите маршрути. Условия за ски спорт има на Витоша, Боровец, Мальовица, Банско, Пампорово. „Нямаме информация за закъсали туристи. Има обаждания, но хората са в хижите и не бедстват”, допълни той.