В днешното дерби от първенството на НБЛ Балкан се наложи като домакин над Ямбол със 77-71 и се затвърди еднолично на третото място във временното класиране. Успеха си домакините изковаха в решителната последна четвъртина, когато окончателно пречупиха своите съперници.

В първите две части гостите от Ямбол имаха игрово преимущество и на полувремето имаха  макар и крехък аванс от 2 точки - 41-39. Най-силното им оръжие през тези първи двайсет минути бе играта им в защита, която до известна степен обезличи лидерите на Балкан.

Дълго време след началото на третата част мачът продължи да върви кош за кош. В самия й край обаче "зелените" успяха да отбележат няколко безответни коша, бе отсъдено и техническо нарушение на треньора на Ямбол. И преди последната четвъртина Балкан вече имаше аванс от 6 точки - 62-56, фиксиран след тройка на доскорошния играч на "Ямбол" Джгими Хънт секунда преди сирената..

Баскетболистите на "Ямбол", подкрепяни от агитка от трийсетина свои фенове, продължиха да играят агресивно и в последните десет минути. Все повече обаче у някои играчи, като Радионов, Ангелов и особено Говедаров, започна да проличава умората. Това се отрази както на ефективността им в защита, така и на точността  при стрелбата. В същото време"балканци" изглеждаха все по-уверени, действаха по-правилно и индивидуално, и отборно  и победата им бе ясна доста преди последния сигнал.

Много силен мач изигра Иван Лилов. Той не само стана топреализатор с 26 точки, но е и с най-висок коефициент - 35, въпреки че в немалки периоди не бе достатъчно съсредоточен в защита. Иван овладя  5 борби, като  направи и 5 асистенции. С 14 точки е Йордан Бозов, въпреки че бе пазен доста добре.  Решителни се оказаха неговите взаимодействия с Георги Давидов в самия край на срещата след успешно завършени пикенроли, донесли на новото попълнение на Балкан 11 точки, към които прибави и 8 борби - най-много от целия тим на Балкан. С 9 точки е Джими Хънт, с 6 е Любо Лилов. Атанас Радев, измъчван от силни болки в кръста, също игра мъжки, въпреки че завърши със скромните за него 5 точки, но има и 7 борби.

С по 17 точки а Ямбол са Павел Маринов и Левен Белберов, с 16 е Говедаров, с 11 завърши бившият национал Димитър Ангелов, който игра доста под възможностите си. Разочарова, особено в нападение, Радионов, вкарал едва 4 точки.

Балкан - Ямбол 77-71 (23-24, 16-17, 23-15, 15-15)

Балкан: Ив. Лилов 26, Радев 5, Бозов 14, Тасич 4, Хънт 9 (Давидов 11, Л. Лилов 6, Маринов, Филипов )

Ямбол: Тмушич 4, Радионов 4, Маринов 17, Говедаров 16, Антелов 11 (Белберов 17, Гоцевски 2, Петков)

Рефери: Димитър Гологанов, Борислав Пелтеков, Красимир Стойнов

Снимки: Любо Г. Лилов