Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров има 13 дяла от холдинг „Елеонора транс”, от който е една от фирмите, направила заменка на 10 дка земя в Несебър. Народният представител обаче не се е интересувал от дейността на холдинга. Това каза пред журналисти Георги Николов, управител на фирма „Елеонора транс”, по време на втория ден от обиколката на журналисти по заменките на българското Черноморие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Фирма „Елеонора транс” притежава 100% от акциите на „Експрес тур”, която е направила заменката и е холдинг от около 10 дружества. „Г-н Димитров, за съжаление, след първата еуфория на приватизация през 2000 г., не му хареса туризма като дейност и това, от което се интересуваше, са финансовите отчети, които съм предоставял годишно. Изобщо не се е интересувал от тези неща. Този хотел не му беше по сърце изобщо”, обясни Николов.
През 2005 г. от „Експрес тур” са искали да заменят 10 дка земя до хотел „Хавай” с цел тази зона да се ползва за отдих и развлечение като се изградят кортове, закрит басейн, игрище за футбол. Идеята е била да се събори хотела, който преди се е казвал „Динамик” и на негово място да се направи нов модерен и по-малък хотел. Земите са заменени за около 10 лв. на кв. м. След въвеждането на мораториума обаче тези площи не могат да се застрояват. Заменката е за 50 декара тетевенски земи. Заменката е законна, а цените са нещо, което се определя от наредбите, обясни Николов.
От първото искане за замяна на земите през 2005 г. фирма „Експрес тур” е направила няколко опита сделката да се осъществи. Пет години непрекъснато са сменяни скици с цел отговаряне на изискванията. Едва в края на предишния кабинет Стефан Юруков е разписал заменката.
Запитан дали биха върнали този парцел на държавата Николов каза: „Не мисля, че това е сериозно. По-добре да го поддържаме ние, отколкото да го върнем и да не знаем какво ще стане”.