Парламентарната група на ГЕРБ предлага по-либерален режим в забраната за тютюнопушене на обществени места, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На брифинг в Народното събрание депутатът Иван Иванов обясни, че е инициирал подписка за промяна в Закона за здравето. Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м., собственикът сам да преценява дали там ще се пуши или не. Така в тези заведения няма да има задължение да има маси за непушачи. В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи като местата за непушачи трябва да са повече.
Аргументът на вносителите на законопроекта е, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, тъй като това би било пагубно за бизнеса. Депутатите от ГЕРБ смятат, че към цялостна забрана на тютюнопушенето може да се пристъпи след 4-5 години. Тя трябваше да бъде въведена от 1 юли тази година, но ако проектопредложението се приеме в пленарна зала по-либералният режим ще е в сила от 1 юни.
Според депутатите от ГЕРБ, ако остане старият вариант на закона за цялостна забрана, ще стане така, че ще има закон, който няма да се спазва, тъй като нямало как да се контролира.