Вече трета година българските общини се убеждаваме, че европейските пари не са лесни пари. Това каза кметът на Община Смолян Дора Янкова пред НСОРБ в Пловдив, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Само хванати ръка за ръка – управляващият орган и бенефициентите, ще може да работим. От тази среща не бива да има стъписване. Благодаря на премиера, че ще даде възможност да имаме наръчник за превенция”, каза Янкова.
1600 проекти са подготвили общините, като част от тях вече се изпълняват. „Паралелно с това ние дискутираме от какво да се предпазваме. Но ние имаме опасения за финансите на общините. Това ни затруднява при съфинансирането на проектите. Състоянието на общинските бюджети показва, че нашата приходна база е непроменена”, каза Янкова.
Тя обясни, че през 2011 година трябва да се направи промяна в приходната база на общините и ще бъде предложена такава. „Даваме си сметка, че трябва съфинансиране. Но предлагаме няколко мерки – за нас е важно да се сформира екипът, който ще работи за новия Закон за местните данъци и такси, за да може през 2011 година да е стабилна приходната част на общините”, каза още тя.
Янкова заяви, че е възможно увеличаване на авансовите плащания по проекти. „Бихме искали бързи междинни плащания – на 28 дни и ако е възможно - балансовите плащания да се намалят на 10%”, каза още тя. Янкова постави въпроса за подкрепа на административния капацитет на общините, за да подготвят и представят проекти, за да не се търсят консултанти.
„Бихме искали да се инвестира ресурс за укрепване на нашия капацитет. Досега сдружението с наши средства подготвяме и създаваме този капацитет”, каза още Янкова. Според нея, няма да е лошо, че ще има консултантска група в МС, но трябва да се помисли как в районите за планиране да се създадат такива консултантски органи. Янкова каза, че трябват промени в подзаконовата нормативна база.