ОУ “Васил Левски” – Ботевград ще бъде открит кът на ръководителите на учебното заведение от началото на неговото създаване до днес. Идеята е на сегашния директор на училището Петко Маринов. “Хората, чийто портрети са подредени във фоайето на учебното заведение, градят с плам основите, традициите и облика на училището, носещо изключително задължаващото име на Левски”, каза Петко Маринов пред наш репортер.
Започнало своята дейност през 1912 година, ОУ “Васил Левски” е водено от редица всеотдайни, мъдри и сърцати главни учители. Това Цеко Минев, който е 17 години начело на учебното заведение, Панчо Панчев, Никола Попов, Параскева Ботева – първата жена ръководител на училището, Лазар Велев, Иван Цанов. Нова страница в историята на ОУ “Васил Левски” отваря Стайко Гочев. Той е начело на учебното заведение в продължение на 24 години. Ръководи го с такт, уважение и строгост. С новаторски дух, макар и само за една година управление, се изявява Михаил Василев. Той налага стил и екипност, съветвайки се с най-младите ерудирани доайени и с младите креативни учители. По същия път върви училището под ръководството на Мира Недкова. Заедно със своите заместници г-жа Тошева, г-н Маринов и г-н Лазаров въвежда най-новите методики на обучение. Училището бележи разцвет и е най-голямо в Софийска област. За първи път министър на просветата посещава ОУ “Васил Левски” по повод 75-годишния юбилей на училището.
Приемник на г-жа Недкова е младият математик Стилиян Първанов. Той работи в по-трудна обществена ситуация, но прави опити училището да задържи своята водеща роля в просветната дейност.
Настоящият ръководител Петко Маринов заема ръководният пост след спечелен конкурс. Управлението на училището е целенасочено и отговорно. С особено внимание се работи за материално-техническата база. Откриват се мултимедийна зала и компютърни кабинети, с които навреме се откликва на новите изисквания в образованието. Прави се много за на-наболелите въпроси на днешния ден – обучение чрез технологии, обхват на подлежащи, задържане на ученици в риск. Училището първо в района отваря врати за деца със специфични образователни потребности, разказаха учители.
Официалното откриването на къта на директорите на ОУ “Васил Левски” ще се състои утре от 9.30 часа. Проявата е част от Десетдневката, посветена на патронния празник на училището. На 19 февруари ученици и учители ще се преклонят пред паметника на Апостола в центъра на Ботевград.