Под материала, който пуснахме за утрешното тържество пред морената с плочата в памет на Васил Левски наш читател е написал нещо, което си заслужава да бъде публикувано и, по което „компетентните органи” да се произнесат и да вземат съответното решение.
Ако погледнем надписа върху морената ще прочетем „Тук е бил дом убежище на Васил Левски”.
Това не отговаря на истината. На това място никога не е имало никакъв дом. Старите етрополци знаят, че това място се наричаше „Кораба” и представляваше островче откъдето се отклоняваше от реката вадата за водениците на поп Пеьо и Моцо Николчов.
ТЕЗИ, КОИТО СА ЧЕЛИ ИСТОРИЯТА НА ЕТРОПОЛЕ знаят, че Левски е гостувал в къщата на касиера на Етрополския таен революционен комитет Илия Правчанов. Тази къща се е намирала на същата улица, но двеста метра по-надолу на пресечката на улиците „Васил Левски” и „Лековец”.
Затова предлагам да бъде променен текста върху плочата и се напише следното: „На тази улица се е намирал домът на касиера на ЕТРК Илия Правчанов, в който е гостувал Васил Левски”
Така ще се поправи една историческа несправедливост и ще престанем да се кланяме на един камък, който не означава нищо.
Ето един въпрос, който вероятно ще предизвика по-широка полемика. В сайта сме готови да публикуваме всички мнения, предложения, както и крайното решение.