Ако сте си изградили полезния навик да тичате сутрин или да карате колело следобед, но не ви харесват ниските температури, все пак не позволявайте това да ви спре да се наслаждавате на любимото занимание. Pредлагаме няколко съвета как да преодолеете неудобството и да продължите да тренирате навън дори през зимата.

Били сте като за пример цяло лято - правили сте редовно упражнения навън. Но сега е зима и е наистина студено. Хем не ви се иска да мръзнете, хем мисълта да се затворите за цялата зима ви кара да се чувствате още по-зле.

Ако намерите малко воля да продължите, ще е толкова добре - упражненията ще ви помогнат да заздравите имунната си система, ще поддържат доброто ви настроение, ще понижат стреса и ви помогнат за добрия сън. С правилното облекло и с повечко внимание можете да тренирате безопасно и комфортно навън без да се страхувате от студа:

• Обличайте се на слоеве. Те са ключа към това да останете сухи, топли и да ви е комфортно. Според температурата можете да добавяте или сваляте една дреха. Основният слой - дрехите, с които сте облечени най-отдолу - трябва да е от плат, който попива влагата. Памучните дрехи са лош избор, защото бързо се насищат на влага и създават охлаждащ ефект. Вторият слой трябва да е свободен. Вълнените платове са подходящи, защото пазят топло, не са тежки и бързо изсъхват. Ако не е прекалено студено, това може е и последният. Но ако е по- студено, добавете и трети, за който е препоръчително да е устойчив и на влага и на вятър.

• Избирайте дрехи с отвори и ципове. Това е особено подходящо за средния или външния слой от облеклото, защото позволява на тялото да се вентилира без да изстива прекалено.

• Носете шапка. Около 50% от топлината на тялото се губи през главата. Вълната или други дишащи материи са подходящи. Можете да изберете и вариант, при който е покрита цялата глава и дори врата, с отвори само за устата и очите. Те помагат да поддържате въздуха, който дишате, топъл и влажен.

• Носете ръкавици с един пръст, които са по-топли от тези с отделни. Когато времето е много студено, може да добавите и полипропиленови подплънки в ръкавиците.

• Пазете краката си. Вълнените или полипропиленовите чорапи не задържат влага по кожата, докато същевременно топлят. Обувките трябва да са с добри грайфери, за да ви предпазят от падане по заледеното.

• Носете светлоотразителни дрехи. Тъй като дните са по-къси, вероятно често излизате по тъмно. Можете да си купите светлоотразителна жилетка или поне светещи лепенки.

• Следете за измръзнали места по тялото. Най-често това са лицето и пръстите на ръцете и краката. Първите признаци включват избледняване на кожата, силно парене и усещане за вкочаняване. Вятърът се усеща като по-студен, когато се движите по-бързо. Студът от него се равнява на температурата на въздуха, комбинирана със скоростта на вятъра. Т.е. с увеличаването на скоростта на вятъра, топлината излиза по-бързо от тялото

• Внимавайте за хипотермия или ниска температура на тялото. Ранните признаци включват интензивно треперене и неспособност за извършване на по-сложни движения, забавено мислене.

• Уверете се, че сте казали на някого къде отивате и колко дълго планирате да сте навън. Носете си мобилен телефон и лична карта.