Новият Закон за висше образование в България ще бъде подложен на обществено обсъждане в рамките на месец и половина. Това обяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Според него в следващите години предстои обединение на ВУЗ-овете, което обаче няма стане по насилствен път, а по общи интереси и общи полета на действие.

Министър Игнатов коментира и лансирания от президента проект за университет в Перник, който вчера беше внесен за гласуване в Народното събрание, след одобрение от кабинета: „Пернишкият университет все още не е факт, той е минал Министерски съвет, трябва да мине и през Народното събрание. Те трябва да спазят всички процедури по избра на състава, който ще преподава. Когато това се случи вече ще бъде в сила новият закон, където преподавателите се акредитират само на едно място. Така че, не е толкова лесна процедурата".

Според просветния министър вариантът този университет наистина да заработи е един: „Ако те могат да си привлекат преподавателите, които да бъдат там на основен договор, университетът ще стартира, но това означава, че те трябва да напуснат работните си места от другите университети, защото след около месец ще бъде в сила вече новият закон за академичния състав, който регламентира това. Това правило ще бъде и в закона за висшето образование".

По думите на Игнатов с новия закон малкият брой преподаватели в България ще принуди университетите да осигурят по-добри условия за тях, за да ги задържат на работа. Той заяви, че остава проблемът с намалелия брой студенти: „Студенти къде ще се намерят в България, не зная. 2015 година ще е най-тежката, след това бавно ще започнем да пълзим на горе до 2020-2025 г.".