Днес отбелязваме 132-та година от Освобождението на България от турско робство. На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война. От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Със свое решение от 5 март 1990 г. Народното събрание обявява датата за национален празник на страната.

Санстефанският мирен договор на 3 март 1878 г. е подписан от граф. Н. П. Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей. Според него България става автономно трибутарно /зависимо/ княжество с християнско правителство и своя войска.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

По договора България е населена от 4 800 000 човека. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта.

Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор.

По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. Страната се разделя на България и Източна Румелия до Съединението през 1885 г.

По повод националния празник днес в 10 ч. на площад „Освобождение” започва тържественият ритуал по вдигане на националното знаме в чест на 132-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. От 10.30 часа ще бъде отслужена панихида в двора на църквата „Свето Вознесение Господне”. Празничният спектакъл „Българийо, Родино свята!” е с начален час 17.30. Отбелязването на 3-ти март ще завърши в 18.30 часа с тържествена заря на площад „Освобождение”.