300 млн. лв. ще се увеличат разходите на Здравноосигурителната каса до края на годината. Това се предвижда в проекта за изменение на Закона на бюджета на НЗОК за 2010 г. 249 млн. лв. от увеличението на средствата ще се използват за болнична помощ, 11 млн. лв. за първична извънболнична медицинска помощ, а 12 млн. лв. за специализирана.
Допълнителните средства ще дойдат от повишаването на здравноосигурителната вноска с 2 на сто от 8 на 10 процента. Увеличението ще влезе в сила от 1 април и ще се поделя в съотношение 60:40 между осигурител и осигурен.

Управителят на МБАЛ – Ботевград не е оптимист, че с увеличаването на здравната вноска ще се подобри финансирането в сферата на здравеопазването. Според него тази мярка може да доведе до “ефекта на бумеранга”, т.е до намаляване на приходите. “Увеличението на здравната вноска трябва да бъде придружено от компенсаторен механизъм – да се намали ДДС-то или друг налог. В противен случай се посяга и на малкото, останало в джоба на българския данъкоплатец. По този начин се увеличава осигурителната тежест на бизнеса, а това може да предизвика по-висока безработица, коментира д-р Филев.-Реформата не може да стане от днес за утре. Тя се извършва в дългосрочен план и поетапно. Ако има позитивни резултати в края на първия етап, се преминава към втория, ако няма – се пристъпва към друго действие”, допълни управителят на болницата.