Управителят на МБАЛ - Ботевград д-р Филип Филев застана начело на протестното шествие на лекарите от болничната помощ. То премина по бул. “Цар Освободител”. Органите на реда спряха временно движението по главната улица, за да осигурят свободен коридор на протестиращите.
Шествието завърши с митинг в центъра на града, където управителят на МБАЛ произнесе слово. Д-р Филев честити празника на работещите в здравеопазването. Той им пожела да бъдат много здрави, за да даряват със здраве своите пациенти. “Днес протестират лекарите от много болници в страната. Нашият протест не е политически. Ние сме достойни хора и настояваме за достойно възнаграждение на нашия труд. Към настоящия момент Здравната каса не е изплатила парите за януари и февруари на ботевградската болницата. Те са в размер на 311 013 лева. МБАЛ вече е натрупала задължения в размер на 200 000 лева. В същото време държавните болници си получават парите. Ние не искаме здравните заведения в страната да се разделят на държавни и общински, защото всички те изпълняват една функция – социална. Всичко това, което в момента се случва в сферата на здравеопазването, е безумие”, каза д-р Филев. В словото си той засегна и въпроса за уволнението на здравния министър. Според управителя на МБАЛ то е несправедливо. “Сделката за ваксината възлиза на над 2 000 000 лева. Едва ли д-р Божидар Нанев я е осъществил без знанието на министър-председателя и министъра на финансите. Вероятно с неговото уволнение се целеше да се сложи край на протестите”, заяви д-р Филев. Той благодари на д-р Ангелов и д-р Лъчезар Петров, които единствени от доболничната помощ участваха в протеста. Според д-р Филев лекарите, изпълнители на доболнична медицинска помощ, не участват в протеста, тъй като са получили парите си за февруари.
Управителят на здравното заведение изрази възмущението си от факта, че днешният протест не получи подкрепа от гражданите. “Къде е гражданското общество на Ботевград!? Разочарован съм, че жителите от тази и съседните общини не ни подкрепиха. Хората не можаха да разберат, че тази борба е за техните права. Не е справедливо и нормално 150 човека да защитават правата на 50 000”, каза в заключение д-р Филип Филев.

Протестът на лекарите от МБАЛ - Ботевград бе подкрепен от общинския съветник Йордан Йорданов и още десетина граждани, видя наш репортер.