По традиция ТПГ “Стамен Панчев” ще отбележи Световния ден на Земята – 22 април, с редица прояви: залесяване в двора на училището, фотоизложба, срещи с ръководителя на скаутската организация Момчил Иванов и други. По този повод учениците, учителите и медицински фелдшер Ели Табакова отправят послание, което гласи:

Всички митологии имат богиня на Земята. От нея са зависели реколтата и оцеляването на рода. Въпреки много по-природосъобразния си начин на живот, предците на съвременната цивилизация са искали предсмъртно прошка от Земятя. Днес връзката на човека с природата се осъзнава само в кратките моменти на почивка от лудешкия филм, който хората сами са си създали и нарекли съвремие. В планината, край морето или в намаляващите зелени кътчета на планетата, човек се сеща, че е престанал да бъде естествен и търси пътя назад, и усеща конфликта. Но тук в ежедневието, състезанието продължава. Връзката от хората към земята е прекъсната. Като най-неблагодарни деца, ние хората взимаме и използваме всичко, което тя дава. Но не бива да забравяме, че Земята не е само наша. Тя е дом на безброй живи същества. Само хората я тровят с газове, отнемат природните й богатства, заграждат я на парцели и я продават на квадратен метър като своя собственост. А Земята я има милиони години преди нейното гениално, но безотговорно дете - човекът.
Може би не е лоша идеята за зелената енергия, рециклирането на отпадъците, екологичните организации, протоколът на Киото и резерватите. Но всекидневното осъзнаване на собственото поведение към природата е истинската първа крачка към сближаването и грижата за Земята, от която зависи да ги има хората.
Да отпразнуваме заедно Денят на Земята!
Да се обединим и да почетем Земята в нашия град, там където сме или където искаме да бъдем. Не само в България, а по цялата планета!
Защото Ни е Грижа за природата!