Последното антропологично изследване показва, че човешката еволюция никога не е надраснала фазата на пукането на пръсти, която започва още в древността при наведения вървеж. Това правят и много наши съвременници - най-вече музикантите. Много хора твърдят, че това води до артрит, но се оказва, че това не е така.

Един лекар постави на място тези аматьорски изявления със статия публикувана през 1998 г. във в. Arthritis&Rheumatism статия със заглавието „Води ли до артрит пукането на пръсти?". Проучването на Доналд Унгер се появи отново в края на миналата година, когато той беше удостоен с годишната ИГ Нобелова награда за медицина.

Наградите ИГ за най-лошо изобретение се представят ежегодно в навечерието на връчването на реалните Нобелови награди от организацията Improbable Research за „разработки, които карат хората да се смеят и след това да мислят". В случая на Унгер може би очевидно става въпрос за обсесивна-компулсивност. В статията си автора разказва как „ 50 години пукал лявата си ръка два пъти на ден, без да докосва дясната". Кокалчетата на лявата ръка са пукнати най-малко 36 000 пъти, докато тези на дясната са пукани рядко и спонтанно.

Унгер започнал сам това изследване, защото както сам той казва „През неговото детство множество хора (неговата майка, много лели, по-късно тъщата му и др.) му казвали, че пукането на пръсти ще му причини артрит". Така той тествал своята хипотеза половин век по време, на който ясно отговарял на всеки съветващ го, че това още не е доказано.

В края на краищата, след пет десетилетия анализът на Унгер доказал, че „няма артрит на нито една от двете ръце и няма очевидна разлика между тях". Той заключил, че „няма пряка връзка между пукането на пръсти и обстоятелствата водещи до артрит на пръстите".