В днешния последен кръг от редовния сезон на НБЛ Балкан се наложи в Ботевград над Черноморец с категоричното 91-71. С тази очаквана победа зелените се затвърдиха на третото място в класирането, което заемаха през по-голямата част на шампионата.

Най-оспорвана бе първата част, в която двата отбора на няколко пъти се откъсваха с по 7-8 точки: 3-та мин - 10-4 за Балкан, 7-ма мин - 13-13, 9-та мин - 22-13 и 22-21 след края на четвъртината.  Във втората обаче домакините дръпнаха осезаемо, спечелиха я с 30-17 и на почивката имаха аванс от 14 точки- 52-38. В третата част балканци не допуснаха своите съперници да се доближат опасно, а в четвъртата преднината им премина 20 точки.

Най-резултатен за Балкан бе Георги Давидов с 21 точки, като само една борба не му достигна за дабъл-дабъл. Много силен мач изигра Иван Лилов, завършил с 15точки и 4 асистенции. Със същия актив е и Мартин Маринов, който овладя и рекордните за него 7 борби. Димитър Филипов е с 10 точки, Ценко Наков и Любо Лилов имат  по 9, с по 6 са Атанас Радев и Станимир Маринов. Както се очакваше, за Балкан не взе участие Данчо Бозов, на когото е дадена почивка.

За бургазлии най-резултатен бе Христо Захариев със 17 точки. 38-годишният Дуейн Мортън, който бе посрещнат изключително топло от ботевградската публика, завърши с дабъл-дабъл, като отбеляза 16 точки и овладя 13 топки под двата коша.

Така съперник на Балкан в започващите от този понеделник четвъртфинални плейофи ще бъде Евроинс Черно море. Според регламента се играе до 2 победи в 3 срещи. Първата е в Ботевград на 3 май, понеделник, втората е в сряда, 5 май във Варна. Ако се стигне до разменени победи в тези два мача, третият за излъчването на единия полуфиналист ще бъде отново в Ботевград на 7 май, петък.

В най-интересната среща от този последен кръг Рилски спортист загуби в Самоков от Ямбол със 77-84. Така Ямбол е четвърти, Рилски спортист - пети. Двата тима ще играят помежду си в плейофите с домакинско предимство на Ямбол.

В другите две протоколни срещи Лукойл Академик победи като гост Евроинс Черно море със 106-88, а в София Левски срази Спартак Плевен със 108-79.

Благодарности за снимките на: Цветелин Кръстев и Любо Г. Лилов