Благой Иванов е на 95 години. Твърди, че спомените му за войната вече е избледнели. Но си спомня добре, че не е почувствал и за момент страх на бойното поле.
Благой Иванов е мобилизиран по време на запас в Сърбия. Стига до Албания и в продължение на 4 месеца участва в бойните действия, като минометчик. Свидетел е на смъртта на много свои другари, които загиват в окопите, и на ураганния огън на Котюшите срещу немските войски.
“Страшно беше, разказвал съм на моя син за фронта, но желанието ми бе да забравя войната, доколкото това е възможно”, каза ветеранът пред наш репортер. На въпроса: “Как се чувстваш в навечерието на 65-годишнината от края на Втората световна война?”, Благой Иванов отговори така: “Вълнувам се и пожелавам на младите хора днес никога да се сблъскват с ужасите на войната. Бях на около 29 години, когато ме мобилизираха. Двете ми деца бяха родени по това време.”.
Благой Иванов е един от най-уважаваните възрастни хора в Литаково. Той е известен като изключително трудолюбив човек. На младини се занимава предимно с отглеждане на животни. Убеден е, че благодарение на здравословния си начин на живот е успял да достигне достолепна възраст. Ветеранът не пуши, пие по чашка домашна ракия и не е претенциозен по отношение на храната. “Както на младини, така и сега се храня предимно с прясно мляко”, сподели Благой Иванов. Днес той се радва на четирима внуци, 7 правнуци и 1 пра правнук. Благой Иванов има син и дъщеря. Синът му Иван Благоев е бивш кмет на село Литаково.