Тази вечер - веднага след страхотния успех на мъжкия отбор във Варна над Евроинс Черно море с 89-86, с който спечели четвъртфиналната серия с 2-0 победи, в полуфинала на държавния шампионат юношите старша възраст на Балкан се справиха с Лукойл Академик със 77-75 и утре ще спорят за шампионската титла с тима на Овергаз.

Срещата в столичната зала Триадица бе изключително драматична и премина през главоломни обрати. Почти всички от специалистите предричаха победа на Лукойл Академик, защото със същия състав само преди две седмици в четвъртфинала на шампионата за младежи в Ботевград успя да отстрани Балкан, в чиито редици бяха Димитър Филипов, Станимир Маринов, Андреян Алипиев и Ивайло Вучков.

Момчетата на треньора Лъчезар Диков обаче тотално опровергаха тези прогнози. Въпреки че в първите две части зелените губеха - на полувремето пасивът им бе 14 точки - 32-46, през третата част балканци успяха да стопят 6 точки от преднината на съперник. Пълният обрат се получи в решителната последна четвъртина. В последните минути с добра защита и по-спокойна игра юношите на Балкан успяха да изтръгнат победата, макар и само с 2 точки разлика - 77-75.

Старши треньорът на Лукойл Академик Данчо Колев този път не можа да пренесе у своите играчи познатия от преди две седмици висок дух и дисциплина в действията. Неговите момчета имаха преднина в мача цели 34 минути, докато тези на Балкан - само 3 минути и 44 секунди, в мача резултатът бе изравняван само два пъти. . От статистиката обаче се вижда, че баскетболистите в зелени екипи имат значително по-точна стрелба от зоната за 2 точки - 62 процента срещу само 43 на Лукойл Академик. И въпреи че борбите под двата коша са равни - по 33, точките, които Балкан отбеляза в трапеца, са 46 срещу 28 на съперника. Балканци имат и 10 точки от бързи атаки срещу само 4 на Лукойл Академик.

Отново Иван Руньов бе най-резултатен за Балкан с 23 точки, с 18 е Мартин Вутов, Венци Стоев има 10, с колкото е и Марио Караилиев, Огнян Коцев и Преслав Петков са с по 8. За Лукойл Академик обичайните стрелци бяха Планимир Дафинов с 22 точки и Самуел Франсис с 21, Георги Фунтаров е с 10.

Така утре от 15.00 часа в зала Триадица Балкан ще излезе в спор за титлата с Овергаз, който в първия полуфинал се наложи над Левски със 100-92. Двата тима бяха в една предварителна група, като в мача помежду им столичният отбор се наложи трудно със 78-69.