На последната си сесия Общинският съвет прие Общинската програма за оптимизация на училищната мрежа в община Етрополе.
Без никаква промяна представяме на нашите читатели онази част от програмата, която касае закриването на ОУ „Васил Левски” в с.Лъга, считано от 01.09.2010 година. И така...
Основаната цел на Общинската програма е и на основание Националната програма за развитие на училищното образование /2006-2015/ в духа на неговата децентрализация, ефективното управление на финансовите ресурси и обезпечаване на съвременен учебен процес. Налага се убеждението да бъде извършено преструктуриране на общинската образователна система към началото на учебната 2010/2011 година, което се изразява в:
1. Закриване на ОУ „Васил Левски" с.Лъга, общ.Етрополе, обл.Софийска.
1.1. Наименование и адрес: Основно училище „Васил Левски" -с.Лъга-2182, общ.Етрополе, обл.Софийска.
1.2. Акт за собственост: Акт за публична общинска собственост №21/08.04.1997 год.
1.3. Вид на училището: общообразователно, общинско.
1.4. Степен на образование: основно / I - VIII клас/.
1.5. Форма на обучение: дневна - работи се на една смяна.
2. Мотиви и необходимост от закриване.
2.1. Най - малък брой ученици в училището от всички училища, намиращи се на територията на община Етрополе.
2.2. Нередовно посещаване на учебните занятия от учениците .
2.3. При извършена проверка от експерти на Регионален инспекторат по образованието - Софийска област, отсъстващите ученици са били 49,2% от общия брой ученици /за сравнение - ОУ „Св.св.Кирил и Методий"-с.Брусен - 34%, ОУ „Георги Бенковски" -с.Малки Искър -18,9%, ОУ „Христо Ботев"- с. Лопян -18,4%/
2.4. Учениците в училището се обучават само в слети паралелки.
2.5. Лоша материално-техническа база, която не отговаря на санитарните изисквания.
2.6. Нивото на образователно - възпитателния процес в училището не е на нужното ниво.
2.8. Недостатъчен бюджет, който не предполага ефективно управление за решаване проблемите, както с материалната база, така и с кадровото осигуряване.
2.9. Голяма част от учениците нямат нужните знания и умения за покриване на общообразователния минимум, заложен в Държавните образователни изисквания за задължителна подготовка.
III. РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗВЪРШЕНАТА ОПТИМИЗАЦИЯ
1. Учениците от гр.Етрополе /вероятно се имат предвид тези от с.Лъга-б.м./ ще се пренасочат към СОУ „Христо Ясенов"-гр.Етрополе. В училището има целодневна форма на обучение в началния курс и ПИГ-ове в прогимназиален курс. Осигурено е столово хранене и транспорт. Училището предлага различни извънласни форми на обучение. Нивото на образователно - възпитателна работа е отлично. Училището отговаря на всички санитарнно - хигиенни условия и е с много добра материално - техническа база. Ръководството на училището работи по проекти и Оперативни програми за интегриране на деца със специални образователни потребности, както и за деца от ромски етнос. 90% от завършилите средно образование ученици продължават образованието си във ВУЗ -ове.
2. Учениците от с.Лъга и от други общини ще се пренасочат към ОУ„Христо Ботев" -с.Лопян, общ.Етрополе, обл.Софийска. Това е най-голямото училище от всички училища в селата. Разполага с много добра материално-техническа база - общежитие, кухненски блок и столова. В училището има само една слята паралелка. Предлага качествено образование, а голяма част от учениците, завършили 8 - ми клас, продължават образованието си. Ръководството на училището разработва проекти и кандидатства по Национални и Оперативни програми, в това число и за интегриране на роми. Необходимо е да се направи ремонт на сградите, на спортните площадки, както и смяна на дограмата.
3. Задължителната документация и архивът на ОУ „Васил Левски" -с.Лъга, общ.Етрополе, обл.Софийска да се приеме и съхранява от СОУ „Христо Ясенов" -гр.Етрополе.
4. Материално-техническата база да се разпредели между приемните училища: СОУ „Христо Ясенов"-гр.Етрополе и ОУ„Христо Ботев" -с.Лопян, общ.Етрополе, обл.Софийска