На сутрешното си заседание съветниците разгледаха отчета за първото тримесечие на общинска фирма “ВиК Бебреш”. Думата по тази точка от дневния ред поиска съветникът от БСП Цветан Коцев. Според него “фирмата работи добре, но икономически не стои добре”, тъй като приходите й от строителна дейност са намели с 40%, печалбата е 1000 лева, а вземанията от фирми надвишават вземанията от физически лица. Цветан Коцев изрази мнение, че от страна на общината или на общинската фирма трябва да се предприемат необходимите мерки са събиране на вземанията.

“Аз не обръщам внимание на отчета, защото, както и друг път съм казвал, той е верен сбор от неверни данни”, заяви кметът Георги Георгиев. Той посочи, че по негови сметки ВиК събира месечно по 400 000 лева от водоснабдяване на населението.
“Поисках днес да разгледаме отчетите на ВиК и “Балкангаз 2000”, защото смятате, че е време тези фирми да внасят дивиденти в общината. От тези пари ще асфалтираме улици, ще заделяме за спорт, читалища и други дейности”, каза кметът. Той предложи за тази година ВиК да внесе 200 000 лева дивиденти. Георги Георгиев обясни, че не е необходимо парите да се внасят кеш в общината, а да се вложат в изпълнението на общински обекти. Кметът направи предложение със средствата да бъдат реализирани следните обекти: довършване канализацията от 400 метра на ул. "Цар Освободител" в село Врачеш за 28 000 лв.; довършване канализацията от 450 метра на ул. "Бузлуджа"  във Врачеш за 32 000 лв.; довършване канализацията от 140 метра на ул."Софроний Врачански" във Врачеш за 14 000 лв.; подмяна водопровод от 1600 метра по ул. "Цар Симеон" и "Трети март" в с. Трудовец за 60 000 лв.; довършване на канализация от 160 метра по ул. "Трети март" в с.Трудовец за 14 000 лв.; подмяна на захранващ водопровод в село Радотина за 55 000 лв.
Общинският съвет гласува единодушно проекта за решение.
По време на обсъждането на тази точка от дневния ред, общинският съветник Антон Стоянов попита дали общината дължи пари на ВиК по договори за изпълнение на обществени поръчки. Георги Георгиев бе категоричен, че общината няма неизплатени задължения както към ВиК, така и към други фирми.
“Община Ботевград не дължи на никого нищо. Тя има 700 000 лева финансов резерв. През следващите месеци ще трябва да довършим 30 обекта. С кризата ще се борим с много работа”, каза в заключение градоначалникът.

Дивиденти на общината ще внася и "Балкангаз 2000", но в какъв размер ще бъдат средствата, ще стане ясно на следобедното заседание на ОбС.