След дълъг дебат и изказвания, повечето от които не бяха по темата, местният парламент даде съгласие за присъединяване на Община Ботевград към Асоциацията по ВиК – София област. 16 съветници гласуваха „за”, като в това число влиза и Стоян Иванов от групата на ОББО, 4-ма гласуваха „против” и 6 „въздържал се”.


В началото на обсъждането кметът Иван Гавалюгов за пореден път обясни, че присъединяването на общината към Асоциацията е единственият разумен и реален ход за осигуряване на европейски средства за подмяна на остарелия етернитов водопровод в Ботевград и селата. Той подчерта, че от 2006 години насам основните средства за подмяна на водопроводи, изграждане на канализации, както и за пречиствателни съоръжения, са били набавени чрез кандидатстване на общината по европейски програми.

Цанко Цанов от ГЕРБ предложи към проекта за решение да се допълни, че ОбС възлага на кмета, като представител на общината в Асоциацията, да уговори условие преди присъединяването, а именно – да не се променя цената на водата, докато не започне подмяната на водопровода в Община Ботевград. От изказванията на присъстващи представители на Асоциацията стана ясно, че подобно условие няма как да се вземе предвид, тъй като КЕВР е органът, който одобрява цената на водата, подавана от ВиК – София област, като и на всички оператори в страната. Все пак предложението на съветника бе подложено на гласуване, но не събра достатъчен брой гласове.


Йордан Йорданов от ОББО заяви, че не е подготвен да гласува това предложението за присъединяване към Асоциацията, защото не знае каква е перспективата за общината. Той изрази опасенията си, че водата може да поскъпне.

„Цената на водата, която плащат жителите на общината, не е много по-ниска от тази, която се предоставя в Софийска област. С пречистване на отпадни води – услуга, която ще се въведе съвсем скоро в община Ботевград с оглед функционирането на пречиствателната станция за отпадни води, цената практически ще се изравни за населението, на което тази услуга се предоставя – Ботевград, Трудовец и Врачеш. Около 1.80 лв. за трите услуги - довеждане, отвеждане и пречистване. Горе-долу толкова е и в София област. Цената за доставяне по гравитачен път е по-ниска в София област от тази в Ботевград. Цените на всички ВиК оператори са публикувани на сайта на КЕВР. Така че нека не спекулираме с цената на водата.”, отговори Иван Гавалюгов. Той подчерта, че общината и местният парламент ще могат по индиректен начин да въздействат върху работа на ВиК оператора, с който Асоциацията има сключен договор.  „Окрупняването е процес, който върви във всяка една сфера в световен мащаб”, допълни кметът.

Съветникът Спасен Ценов поиска да чуе мнението на кметовете на селата относно предложението за присъединяването на общината към  Асоциацията. Последваха изказвания на Даниел Дилов – кмет на Литаково и Георги Мишев – кмет на Новачене. С изказванията си двамата оставиха впечатление у присъстващите, че водоснабдяването в селата е добро. Нито един от двамата обаче не даде ясен отговор на въпроса дали иска да се инвестират европейски средства за подобряване на водоснабдяването в съответното населено място.
  
Недоумение в залата предизвика изказването на Георги Георгиев, че няма да подкрепи докладната, защото „Ботевград се белегува с вода, а що се отнася до авариите - те са по-малко в сравнение с други градове в страната.”. Мнение, което и друг път е изказвал, в същата тази зала, като кмет на общината.


На въпроса на съветника от МК ГДБОП Тихомир Найденов – да посочи алтернативи за осигуряване на средства за подмяна на водопровода, Георгиев изброи: „Общината да привлече язовир „Бебреш” в активите си, което аз не можах да направя, признавам, да накара ВиК да работи на печалба, което също не можах да постигна, кметът да осигури целеви средства.”.
Иван Гавалюгов определи изказването на своя предшественик като неадекватно и попита: „А как да качим вода до етажите, до които не достига?”.

Коцо Коцов и Филип Филипов също се изказаха в подкрепа на присъединяването. „Съществуващата водопреносна мрежа е негодна за пренос на вода. Хората искат тя да бъде подменена, а това може да стане само ако се осигури европейско финансиране. Всичко друго са просто приказки, хвърлени в пространството”, каза Филип Филипов

Думата бе дадена и на граждани. Повечето от тях бяха на мнение, че е наложително общината да се присъедини към Асоциацията, ако иска да реши основния си проблем – подмяната на стария, амортизиран етернитов водопровод с нов.