Един от основните фаворити Аржентина направи решителна крачка към осминафиналите на Мондиал 2010, след като разби с 4:1 Южна Корея във втори мач от група "В". По този начин "гаучосите" вече имат шест точки преди последния мач от груповата фаза с Гърция и са едноличен лидер в групата. Голмайсторът на Реал Мадрид Гонсало Игуаин стана герой за двукратните първенци на света, след като наниза хеттрик (32, 76, 80), който е първи за Мондиал 2010 в ЮАР. Преди това Чу-Йън Парк си отбеляза автогол в 17-ата минута. Нападателят Чун-Йон Лий пък бе точен за азиатците в послените секунди на първата част.

Селекцията на Диего Армандо Марадона надигра категорично своя противник, като нападателите Игуаин, Лионел Меси, Карлос Тевес, Кун Агуеро и Анхел Ди Мария при късмет можеха да направят резултата още по-голям.

Аржентина заложи на същия състав надвил Нигерия преди няколко дни, като единствено контузеният Хуан Себастиян Верон бе сменен от Макси Родригес. Играчите от Южна Америка отново бяха подкрепяни на множество фенове на стадиона, който ще  приеме големия финал на светвото първенство "Сокър Сити Стейдиъм".

След натиск още от първите минути, "гаучосите" стигнаха до гола не и без доза късмет. Лионел  Меси центрира от фаул в 17-ата минута, а номер 10 от състава на азиатците Чу-Йън Парк засече нещастно топката в собствената си врата. В 32-ата минута Игуаин удвои с глава след подаване на Николас Бурдисо също с глава. Последният влезе резерва на мястото на получилия мускулна травма Валтер Самуел. Секунди преди кряя на първата част  Чун-Йон Лий се възползва от грешка на отбраната и най-вече на Демикелис  и намали преднината на южноамериканците, като не остави шанс на стража Ромеро

През втората част избраниците на Марадона започнаха да търсят трети гол, но Меси отново нямаше ден при решаващия удар. Така се стигна до 57-ата минута, когато Ки-Хун Йеом можеше да направи 2:2 след чудесно подаване на Лий Парк, но стреля в аут.


В следващите минути аржентинците продължиха да търсят трети гол и той дойде в 76-ата минута, след като Кун Агуеро замени Тевес и изведе Меси отляво. Суперзвездата на Барселона нахлу в наказателното поле, стреля, стражът Рьон-Сун Юн спаси, коженото кълбо се върна в десетката на "гаучосите", но вторият му удар се отби в дясната греда. Въпреки това кълбото попадна в Игуаин, който на метър от празната врата нямаше как да пропусне за 3:1. Нападателят на Реал Мадрид бе в засада, но реферът Франк де Блеекере не видя. В оставащите до края десет минути Аржентина вкара четвърти гол след подаване на Агуеро и нов изстрел с глава на Игуаин, а Меси и Агуеро не успяха да запишат името си сред голмайсторите заради неточни удари.

Лошата новина за Марадона от днес е, че Самуел получи мускулна травма и напусна принудително, а друг титулярен бранител Хонас Гутиерес получи жълт картон, който му е втори, и ще пропусне сблъсъка с Гърция.

Въпреки това ако Арженитна повтори играта си от първите две срещи, едва ли ще има проблеми да запише пълен успех срещу южните ни съседи.