Съставът на Гърция беше на път да вземе малинка за най-слаб отбор на световните финали. Това обаче не се случи, а в крайна сметка застаряващите гърци спечелиха първата си победа на финали.

В началото на срещата с Нигерия обаче нещата изглеждаха страшно за комшиите. Срамно бе европейски шампион да бъде разиграван като махленска команда, наблегнала на каса узо предната вечер.

Във втория си мач от програмата на световните финали в група В гърците започнаха слабо и не се виждаше, как могат да отърват поредния срамен бой.

Суперорлите мачкаха тромавите като тролеи бранители от родината на Омир и дълго време правеха, каквото си поискат на терена. Въпреки трите смени, спрямо първата среща, селекционерът на Гърция Ото Рехагел не можеше да намери верния път към печелившата игра. Очевидно и годинките са повечко на Крал Ото, което личи и на отбора.

Иначе момчетата на Лагербак вкараха един от най-куриозните голове на последните три световни първенства. В 16-а минута от фал по диагонала Уче центрира остро към вратарското поле, а ошашавените гръцки браните просто направиха шпалир на топката, която се кротна в мрежата зад вратаря Цорвас.

За да не останат по – далеч в дивотиите нигерийците обаче решиха да играят след 33-а мината с десет човека. В 33-а мината Кайта сътвори уникална простотия, като в спорт за тъч в средата на терена се опита да бие шута на гръцки футболист. Рефурът Руис обаче бе наоколо и прати тъмнокожият бабаит да се къпе в съблекалнята.

След червения картон елините се хвърлиха да спасяват кожата и засипаха с атаки набезите към нигерийската врата. Така логично падна и изравнителното попадение на Салпингидис в 44-а минута, след добра работа на Кацуранис.

Това е първо попадение на Гърция в срещите от световните първенства през 1994 и 2010 години.
През втората чяст всичко премина по-различен начин. Гърците вече владееха положението и често стигаха до стрелкови позиции. В същото време на няколко пъти африканците сътвориха уникални контри, без да има положителен резултат от тях.

Стигна се до 71-а минута, когато при разбъркване след центриране отдясно Циолис стреля, вратарят на на Нигерия се испя да улови кълбото и притичалия Торосидис вкара победния гол за Гърция.