В последните няколко години мобилният пазар бе залят от телефони, предлагащи поддръжка на до 2 сим карти едновременно, което спестяваше на потребителите носене на 2 gsm апарата. Преди няколко месеца се появиха и "ъпгрейднати" модели на тези телефони с 3 поддръжка на 3 сим карти...

Е, сега няма да ви разказваме за "нов" телефон с 4 сим карти, а точно обратното. За една индийската компания Comviva, която разработи технология Virtual SIM,  която пък позволява да използвате с телефона си в една SIM карта, според различни източници, от 6 до 10 мобилни номера.

В момента иноваторите са в преговори с един от най-големите оператори в Индия Airtel да се въведе и на практика тази технология.

Сама по себе си Индия е един от най-големите мобилни пазари в света, като притежава 488,4 милиона мобилни потребители. Общото проникване на мобилните комуникации е едва само 42%, тъй като бедните не могат да си позволят да купят телефон.

Иновативното програма на Comviva е именно адресирана към по-слабия сегмент от хора.

Как работи тя? След активиране на сим картата, в която предварително е вградена програмата на Comviva, трябва да въведете код за идентификация за влизане в личен профил.

След това всеки потребител може да настрои своите индивидуални настройки на телефона и ще получи индивидуалната партида на услуги от доставчика.

Друго предимство е, че индивидуалният номер може да бъде активиран през различни SIM карти към същия оператор на различни телефони.

Както вече беше споменато, Virtual SIM е технология предназначена за хора в развиващите се страни за да намалят своите разходи за закупуване на телефон. Въпреки това, потенциалните клиенти на тези услуги са също така и хората, които притежават няколко SIM-карти, например, една за работа, една за комуникация със семейството, трета за приятели.