Германия победи макар и трудно с 1:0 Гана в последния си мач от група "D" на Мондиал 2010 и се класира за осминафиналите. Бундестимът завърши първи с актив от 6 точки и ще срещне Англия в следващата фаза. Гана обаче също продължи напред въпреки поражението. "Черните звезди" останаха втори с 4 точки. Толкова събра и Австралия, която победи Сърбия, но "кенгурата" отпаднаха заради по-лошата си голова разлика.

Треньорът на Германия Йоахим Льов беше направил две промени в състава в сравнение със загубата 0:1 от Сърбия. На мястото на наказания Мирослав Клозе в атака застана Какау. Зад гърба му действаха Подолски, Йозил и Мюлер. Джером Боатенг пък замени Холгер Бадщубер на мястото на левия защитник. Боатенг се изправи срещу своя половин брат Кевин-Принс Боатенг.

За първи път двама братя се изправят един срещу друг на световни финали. Двамата имат общ баща, но различни майки. Кевин-Принс също бе титуляр, но за Гана. Той бе силно критикуван в Германия, след като контузи капитана на Бундестима Михаел Балак. Това се случи в мача между Портсмут и Челси на финала за ФА Къп през май. Балак пропусна световното заради травмата. След това Джером обяви, че прекъсва всякакви взаимоотношения с Кевин-Принс.

Треньорът на Гана Милован Райевац направи една промяна в състава, който завърши 1:1 с Австралия. Защитникът Джон Менса се възстанови от контузията и влезе на мястото на Лий Ади. Друг от защитниците на "Черните звезди" - Исак Ворса не се възстанови навреме от контузията. Африканците се нуждаеха от равенство, за да си осигурят класиране на осминафинал.

Още в началото германците показаха, че ще търсят победата с всички сили. В 3-ата минута Какау се измъкна отдясно и стреля по диагонала, но право във вратаря Кингстън. В 10-ата минута стражът на Гана спаси своите. Центриране отляво бе отклонено от защитника Джон Менса и само великолепната намеса на Кингстън предотврати автогол. Гана също показа зъби в атака. Аю разпиля защитата отляво и върна към Асамоа Гиан, който се забави и Швайнщайгер изби в последния миг.

Германия владееше топката повече, но контрите на африканците бяха много опасни. При една от тях Гиян почти се измъкна през центъра, но Нойер излезе и улови. В 24-ата минута дойде пропускът на годината. Месут Йозил бе изведен сам срещу Кингстън и на около 15 метра от него нямаше съперник. Халфът обаче стреля право във вратаря на Гана. В ответната атака германците се спасиха. Центриране от корнер бе засечено с глава от Гиян, но на далечната греда Лам спря топката, която влизаше във вратата. Повторенията показаха, че Лам си помогна малко с ръка.

Мачът бе изключително интересен и двуостър. И двата отбора създаваха чудесни положения, но така и не успяваха да ги реализират. Последва чудесно центриране отдясно на Аю, но Кевин-Принс Боатенг не успя да отклони топката достатъчно, за да уцели вратата. В 41-ата минута отново Германия постави под обстрел Кингстън. Първо центриране на Швайнщайгер от фаул мина над главата на Мертезакер, но вратарят на Гана реагира и изби. След това Лам опита добавка, но топката срещна тялото на защитник.

Второто полувреме не започна по-различно от първото. В 51-ата минута Квадво Асамоа бе изведен очи в очи с Нойер, но вратарят на Германия отрази удара му. За да се стигне до 60-ата минута, в която Месут Йозил се реваншира за фрапиращия пропуск през първото полувреме. Етническият турчин получи топката на дъгата пред наказателното поле и с мощен удар я прати в ъгъла - 1:0.

В ответната атака Гана можеше да изравни. Центриране стигна до Тагое на далечната греда и той стреля с глава от малък ъгъл, но топката срещна крака на Боатенг и излезе в корнер. Райевац пусна в игра Съли Мунтари и ганайците натиснаха още повече. В 66-ата минута Аю се оказа на стрелкова позиция и само самоотверженият шпагат на Филип Лам му попречи да вкара гол. Ударът се отклони леко от Лам и излезе в корнер.

Германия спази традицията никога да не се проваля в (първата) групова фаза на световни финали. Нещо повече, Бундестимът завърши на първото място в групата си за 10-и път. Единствено Бразилия (12) е била първа в своята група по-често. Гана бе единственият африкански тим във фазата на елиминациите на миналото световно първенство и сега отново е на осминафинал. С това се продължи традицията от 1982 г. насам да има поне един африкански отбор  във фазата на елиминациите. Гана ще се изправи срещу САЩ на осминафинал. "Черните звезди" също запазиха серията си винаги да преодоляват груповата фаза.