Европейският шампион Испания се класира за четвъртфиналите на Мондиал 2010, след като се наложи с 1:0 над Португалия. Единственото попадение в мача бе реализирано от Давид Вия.
Срещата започна с предимство на испанците, които създадоха две опасности пред Едуарно. Португалският вратар направи силен мач и спаси много опасности пред себе си.
Португалия изравни играта след 20 минути игра и в края на първото полувреме дори имаше повече положения за гол. Тимът на Карлош Кейруш започва добре и втората част, а Касияс на два пъти предотврати опасности пред вратата си.
В 63-ата минута Давид Вия вкара единствения гол в мача, след като се оказа на стрелкова позиция в наказателното поле, изведен след пас с пета на Шаби Алонсо. Едуардо спаси първия удар на новия нападател на Барселона, но при добавката испанският национал прати топката във вратата.
Давид Вия изравни рекорд на националния отбор на Испания, след като се разписа в трети пореден мач на световно първенство. На Мондиал`50 Телмо Сара също бележи в три последователни срещи
Преди това Едуардо спаси опасен удар с глава на резервата Фернандо Йоренте, а в 70-ата минута португалският вратар изби в корнер и диагонален удар на Серхио Рамос, който навлезе в наказателното поле отдясно.
След този успех на Испания предстои сблъсък с Парагвай за място на полуфиналите. Мачът на европейските шампиони с “гуараните”, които по-рано днес отстраниха Япония след дузпи, е в събота (3 юли) от 21:30 часа