Най-голямата звезда на полския баскетбол – центърът на Орландо Меджик от НБА Марчин Гортат, се изказа изключително пренебрежително относно стойността на българския национален отбор. 211-сантиметровият гигант обяви на пресконференция в родината си, че на 99% ще вземе участие с екипа на “дружина полска” в предстоящите през август квалификации за Евробаскет 2011.
“На 99% ще бъда част от нациноналния отбор. От Орландо като цяло не ме пускат да играя, защото не искат да се контузя, но аз съм им казал какво е моето желание. Искам да защитавам името на Полша и нищо няма да ме спре. Не искам да обиждам нито един от нашите съперници в групата. Факт е обаче, че България, Грузия, Португалия и Белгия с апосредствени отбори. В никакъв случай не смятам, че ще имаме проблеми с който и да било от тях. Ще спечелим лесно тази група”, заяви Гортат.
Центърът, който е известен като Полския чук, разкри още, че има сериозна вероятност да напусне “магьосниците” през лятото: “Имам договор за още 4 години, но доколкото разбрах към мен има сериозен интерес от други отбори. Ако се разберат с Орландо и решат да направят замяна на друг играч със сериозни качества, аз нямам нищо против