Тази вечер младежките ни национали постигнаха петата си поредна победа на европейския шампионат - дивизя Б, който се провежда в Австрия. Те успяха да се наложат над коравия тим на Израел с 62-57, след като 6 минути преди края на мача изоставаха с 13 точки при 40-53.

След това обаче избраниците на Георги Младенов демонстрираха изключителен отборен дух и направиха много силна серия от 14-2 с три  наказателни удара на Желев и две бързи тройки на Бинев, довела до 54-55 за Израел, когато до края оставаха 3 минути. Отново Желев изведе българите напред 57-55 , и пак той вкара кош и фаул за 60-55 57 секунди преди сирената. Нашите контролираха мача до края и спечелиха заслужено с 62-57.

На полувремето България имаше аванс от 5 точки - 32-27, с толкова продължи да води и до 23-та минута при 34-29. Тогава се случи нещо не толкова често срещано - до края на третата четвъртина нашите не можаха да отбележат нито една точка и допуснаха изключително лоша серия от 0-12, след която преди последната част изралците вече водеха с 43-36. Началото на решителните десет минути също не бе никак обнадеждаващо - само за 4 минути националите ни допуснаха пасивът им да достигне 13 точки - 40-53.

Преди европейското двата отбора играха в Ботевград 3 контроли, от които България спечели първите две, а в третата отстъпи. Оказа се, че на европейското израелците показаха друг набор от комбинации и този стратегически ход бе на път да им донесе успех. Въпреки резките спадове обаче нашите доказаха, че са по-класният тим. И вече на практика са полуфиналисти и са с най-голям шанс за първото мясдто в новата група от 6 отбора, въпреки че утре им предстои още един мач - срещу Швеция.

Христо Захариев отбеляза 14 точки за успеха на България, с по 12 са Алексадър Янев и Тихомир Желев, с 8 е Емил Бинев.

В другите два мача от нашата група Е, играни днес, Швеция победи Португалия с 87-78, а Финландия разгроми Унгария с 86-59.