Няма нищо по-голямо от нашите собствени страхове. Страхът е в самите нас и отключващия фактор най-често са промените, които настъпват в нашия живот. Нека да погледнем на промяната като начало на нещо добро и да не се давим в собствените си страхове и тревоги от несигурността свързана с нея.

Промяната понякога до такава степен поражда страх от неизвестното, че ни парализира и често не може да мислим ясно, да вземем най-доброто решение и да реагираме адекватно на ситуацията.

Изходът е да мислим позитивно и да гледаме на промяната като на нова възможност в нашия живот, която не би се появила иначе.

В книгата си "Първите Трийсет дни" авторката Ариен де Бонвози ни дава няколко кратки съвета как да разпознаем страховете си, да ги преодолем и премем промяната без да се потопим в негативни мисли и емоции, като по този начин ние ще станем по-силни и успешни. Haкратко ето нейните девет кратки съвета, цитирани от jenskistrasti.com.

1. Не се страхувай от непознатото - прегърни промяната като ново и позитивно предизвикателство в живота.

2. Разпознай страховете и не ги отричай или се крий от тях, защото те няма да изчезнат.

3. Може да се справим със страха, макар че е трудно той да изчезне. Всеки един от нас може да намери свой начин да постигне това.

4. Питаме себе си това страх ли е или просто не желание да направим крачка напред.

5. Приемаме промяната като по-добър план на живота ни. Промяната ще се случи без значение на нашите страхове.

6. Намираме време да останем сами със себе си и да разберем как се чувстваме когато промяната стане. Това ни дава възможност да се успокоим и да погледнем на случващото се с по-ясни очи. Също така това ни позволява да опознаем себе си по-добре и по този начин да сме по-силни и да може да имаме по-голям контрол.

7. Установяваме дали това са наши страхове или на някой друг като майка, татко или съпруг.

8. Заместваме страха от промяната без значение дали тя е планирана или не с навици и физически дейности, които ни доставят удоволствие.

9. Представяме си как живеем щастливо една или няколко години напред и след известно време усещаме как днешния страх се разсява като виждаме как се развива живота ни. Гледаме на бъдещето през розови очила с усмивка. Каквото и да се случи в нашия живот, трябва да запазим позитивното мислене и отношенние към него или както казва Луиза Май Алкот:

" Не се страхувам от бурите, защото се научих как да управлявам моя кораб."