„УниКредит Булбанк" спечели престижната награда „Банка на годината 2009“ в класацията на Асоциация „Банка на годината“, съобщиха организаторите. Президентът на България Георги Първанов лично ще връчи специалната статуетка с форма на ключ от сейф на победителя по време на официалната церемония тази вечер в „Шератон София Хотел Балкан".
Освен голямата награда – „Банка на годината 2009“, тази вечер ще бъдат обявени и връчени наградите в следните категории:

Най-добър чуждестранен банков клон – Αlpha Bank

Приз „Банка на клиента“ – Пощенска банка

Ефективност – ПроKредит Банк

Динамика на развитие –  SOCIETE GENERALE Експресбанк

Пазарен дял – УниКредит Булбанк

Асоциация „Банка на годината“ състави работна група от експерти, която събра, обработи и систематизира данните от официалните годишни резултати на всички банки и чуждестранни банкови клонове в България. Информацията, която се използва за определяне на победителите, е публично достъпна, публикувана на електронната страница на Българската народна банка. По специална методология банките бяха класирани в отделните категории. Носител на големия приз „Банка на годината“ стана банката с най-голям комулативен резултат в категориите „Пазарен дял“, „Динамика“ и „Ефективност“. Класацията за „Чуждестранен банков клон“ се извършва аналогично на тази на банките, но се сравняват всички банкови институции със статут на „банков клон“, публикуващи отчетите си в БНБ.

Изключение прави наградата „Банка на клиента“, която се връчи на банката, събрала най-много от гласовете на клиентите. Гласуването се извърши на официалния сайт на събитието, www.bankoftheyear.bg, както и чрез съответните банери-бутони, публикувани на сайтовете на медийните партньори на събитието.

Призът „Банка на годината“ и Годишните банкови награди са учредени през 1992 г. Той е най-престижното по рода си отличие за сектора.