Хирурзите в областните болници трябва да извършват минимум по 150 операции годишно, а в университетските по 200, за да могат да работят с Националната здравноосигурителна каса. Това ще залегне като изискване в медицинските стандарти, които здравно министерство подготвя, съобщи министър Анна-Мария Борисова на заседание на здравната комисия в парламента. До 1 ноември болниците ще трябва да са покрили всички нови критерии, за да продължат да работят с НЗОК.

Здравният министър ще е единственият, който може да решава дали лечебно заведение, което не покрива критериите, може да продължи да работи със здравната каса. Ограниченията, заложени в здравната карта, ще са за броя легла за активно лечение по области и за броя на операциите, които всеки един лекар ще трябва да извърши, обясни професор Борисова. Според нея изискванията към хирурзите са всъщност защита за пациента.

Амбицията на управляващите е до 1 януари здравната карта да е готова, което означава, че в началото на следващата година ще е ясно с кои болници ще работи здравната каса, обясни депутатът Даниела Дариткова и допълни, че лечебните заведения, които фигурират в тази здравна карта, ще могат да ползват обществения ресурс.

Депутатите гласуваха на второ четене закона за лечебните заведения. Според него диспансерите трябва да бъдат преобразувани в специализирани болници или да се прехвърли дейността им в големите лечебни заведения. Не е ясно обаче какво ще се случи с медицинската техника и дали болниците ще искат да се занимават с дейността на диспансерите.