Няма решение за разблокиране на резерва на Националната здравноосигурителна каса, заяви в Силистра председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова.

Пред журналисти тя не скри, че заложените през миналата година наказателни мерки в Закона за здравното осигуряване не са заработили и проблемът с несъбираемостта е отново на дневен ред. Това налага да се разработва нов пакет от мерки за повишаване на събираемостта, подчерта Атанасова и допълни, че най-вероятно ще бъдат направени и промени в закона.

Предстои обсъждането на закони за здравето, за лекарствата в хуманната медицина, за сурогатното майчинство, а до края на годината частично може да бъде реализиран и проектът за електронна здравна карта, каза още Десислава Атанасова.

В рамките на частно посещение в Силистра председателката на здравната комисия в парламента проведе и делова среща - с ръководството на Тутраканската болница. Оттам потърсиха подкрепа за запазване на болничното заведение.

"Предстои уточняване на критериите за кандидатстване на общинските болници по европейски програми", заяви Десислава Атанасова и увери, че нито една от болниците в региона - в Силистра, Дулово и Тутракан - няма да бъдат закрити.