Националният отбор на България постигна втора победа на приятелския турнир „Нелсън Мандела Форум" във Флоренция, след като възпитаниците на селекционера Росен Барчовски се наложиха трудно над Македония със 79:74. Най-резултатен за родните национали беше Ърл Калоуей, който завърши с 22 точки, а Деян Иванов се отчете с 18 за успеха.

Иван Лилов отново завърши бедз отбелязана точка - той игра 6 мин и 27 сек и не стреля нито веднъж. Както и в първия мач срещу Полша, Барчовски очаквано не пусна в игра Атанас Радев. Нито една секунда не записаха и Павел Маринов и вторият американец Хоумън.

За състава на Македония Перо Антич вкара 17 точки, а Дарко Соколов добави 16 точки, но и това не помогна на съседите ни да предотвратят поражението.

Македонците започнаха много по-добре срещата и благодарение на Перо Антич, Георги Чековски и Ристе Стефанов, съперниците ни поведоха с 12:0. До края на първата част възпитаниците на Росен Барчовски така и не успяха да се съвземат от шока и след 10 минути игра, България изоставаше с 11:26.

Ситуацията на терена се промени през втората част, когато се разиграха капитанът Стефан Георгиев и Ърл Калоуей. Българите коригираха играта си в нападение и защита и на полувремето изоставаха само с три точки - 40:43.

След почивката играта изобилстваше от грешки, което логично се отрази и на резултатността. Двата отбора видимо искаха победата на всяка цена, като голямото напрежение доведе и до няколко фрапантни пропуска. Въпреки това, отборът на Македония успя да увеличи аванса си на четири точки - 56:52, след като спечели частта с 13:12.

Българите успяха да наложат волята си в самото начало на последната решителна четвърт. В тези минути над всички беше Деян Иванов, който заедно със Златин Георгиев и Николай Върбанов успяха да обърнат резултата в полза на България, като до края на срещата македонците направиха всичко по силите си, за да си върнат лидерството, но усилията им не бяха достатъчни. Така последния съдийски сигнал прозвуча при резултат 79:74 в полза на селекцията на Росен Барочвски, като утре Торо и компания излизат срещу домакина Италия.