В последната си проверка преди началото на световните квалификации нашите национали победиха в Арена Ботевград Македония с 96-74. А първият мач на България е на 2 август, когато гостуват на Португалия.


Двата тима си размениха по едно полувреме. Въпреки че започнаха по-добре, българите отстъпиха в първата четвъртина с 22-28, във втората също бяха догонващи, като в самия край на полувремето намалиха изоставането си на една точка - 43-42.


Две минути преди края на втората част Александър Везенков стъпи накриво и видимо изпитваше силни болки, което накара залата да замлъкне. В началото на третата четвъртина обаче той отново се появи на полето,  игра няколко минути, след което бе заменен и  на крака му бе сложен лед.


Българите започнаха второто полувреме със силна серия, която доведе до обрат, а след третата част водеха с 8 - 70-62 след серия от добри и атрактивни изпълнения. Така продължиха и в последните десет минути, а към края на мача авансът им достигна до 20 точки при 82-62, за да завърши с победа 96-74.


Дий Бост бе най-резултатен за победителите със 17 точки, той бе близо до дабъл-дабъл с 9-те си асистенции е у с наю-висок коефициент с овладените 6 борби и 5 отнети топки. Чавдар Костов отбеляза 14, с 12 точки за 25 минути на полето е Александър Везенков, 11 вкара Станимир Маринов.


В отсъствието на капитана  Войдан Стояновски, за тима на Македония най-резултатни с по 14 точки бяха Джордан Тиодър и Мариян Яневски, с по 10 са Георги Чековски и Александър Костовски.


Срещата бе наблюдавана от над 60-те участници в завършилия днес в Ботевград баскетболен камп, както и от националните формации на България - кадетки и кадети.