Общинската програма за закрила на детето, която предстои да бъде приета на предстоящата сесия на общинския съвет, предвижда осъществяване на различни дейности по няколко приоритета: Намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата; Осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование за всички деца; Подобряване здравето на децата; Защита на децата от всякакви форми на злоупотреба, насилие и експлоатация; Отдих през свободно време и развитие способностите на детето и други. Една от дейностите, застъпена в програмата, е насърчаване на творческите заложби, потребности и дарби на децата чрез отпускане на еднократно финансово подпомагане и стипендии от общината.
Общинската програма за закрила на детето е създадена въз основа на целите и принципите на Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето. В изпълнението й участват: Дирекция „Социално подпомагане”, Община Ботевград, училищните ръководства и педагогическият персонал на училищни заведения и детски градини, РУ „Полициа”, МБАЛ – Ботевград и Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Очакваните резултати от реализиране на програмата са: ограничаване броя на децата, отпадащи от училище, опазване здравето на децата, ангажиране на децата с творчески и спортни дейности, насърчаване на децата със специални образователни потребности, намаляване броя на децата, постъпващи в специализирани институции, запознаване на децата в училищна възраст с техните права и отговорности и други.