Министерството на образованието, младежта и науката определи реда и условията за отпускане на студентски кредити. За кредитиране могат да кандидатстват студенти и докторанти, обучаващи се в редовна форма на обучение. Те подават искане до банките, сключили договор с образователното министерство. Условията, на които трябва да отговарят кандидатите за заем, са следните: да нямат навършени 35 години; да нямат вече придобита същата образователно-квалификационна степен като тази, в която се обучават към момента на кандидатстване за отпускане на кредита; да не са отстранени и да не са пропуснали обучението си; да са български граждани.
Видовете кредит, които се отпуска, са за заплащане на такси за обучение и за издръжка. В първия случай парите се превеждат по банков път на висшето училище, а във втория – по сметка на кредитополучателя.
Размерът на кредита за заплащане на таксата е равен на дължимите такси за оставащия срок за обучение. Кредитът за издръжка е сбор от семестриалната издръжка за оставащия срок за обучение.
Банките, сключили договор с Министерството на образованието, младежта и науката, са ДСК и Райфайзенбанк.