Общопрактикуващите лекари ще преминат към ефективни протестни действия през септември, ако техните искания не бъдат приети. Това заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. Той уточни, че сигналните протести на медиците ще продължат през целия август

Решението за преминаване към ефективни протестни действия е било взето на провелия се вчера Национален съвет на общопрактикуващите лекари. По думите на Любомир Киров още утре ще бъде изпратено писмо до председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, до министъра на здравеопазването и до министъра на финансите, чрез което те ще бъдат уведомени за намеренията на джипитата.

Към него ще бъде приложен проект за бюджет на първичната медицинска помощ за 2009 година, който според лекарите трябва да бъде 320 милиона лева, тъй като предвидените средства са крайно недостатъчни. В писмото ще бъдат посочени и конкретни предложения за промяна в нормативната уредба. Общопрактикуващите лекари настояват за среща с двамата министри и с председателя на здравната комисия към НС, която да се състои в рамките на две седмици. На нея ще бъде поискан ясен отговор какви са финансовите и други намерения по отношение на първичната медицинска помощ.

Писмо ще бъде изпратено и до председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов, с искане през септември да бъде проведен отчетно–изборен събор, на който да бъдат направени структурни промени в Българския лекарски съюз.

Любомир Киров уточни, че ако се стигне до ефективни протестни действия, работата на джипитата ще спре едновременно във всички 28 области на страната. Първоначално протестът на лекарите ще трае два дни, но ако се наложи, той ще продължи неограничено време, до постигане на поставените искания.

Джипитата увериха, че пациентите, които се нуждаят от бърза и адекватна медицинска помощ, ще я получат в дежурните кабинети, които ще продължат своята работа и по време на протеста.