Мнозина правят десятка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...
1. Христо Стоичков

В голямото име на българския футбол Христо Стоичков бяха концентрирани надеждите на всички българи за успешни квалификации и класиране за Евро 2008. Оказа се обаче, че всичко е било е напразно. Стана ясно, че дори и да си бил добър футболист, не означава, че ставаш за треньор, още повече за национален селекционер. Под ръководството на Камата постигнахме един от най-големите си провали в квалификации за европейско, като насред София не можахме да победим Албания. В крайна сметка май се оказа ясна и причината Стоичков да поеме представителната ни тим. „Само спечелих от националния отбор, тъй като ми трябваха три години стаж, за да мога да започна работа в Испания”, сподели той в едно интервю, в което се отрече от България за пореден път. На фона на всичко това може би най-доброто нещо за националния отбор бе подадената оставка от Стоичков. Явно или националите или не можеха да играят при него, или не искаха.

2. Станимир Стоилов

За едни герой, за други грешник, че пое националния отбор на България, но само за два мача. За съжаление разделението на „сини” и „червени” определяше оценките за делата на Мъри начело на националите. Много хора искаха той да се провали в двата мача с Беларус, в които победите бяха абсолютно задължителни след провала на Христо Стоичков. Стоилов обаче доказа, че e най-добрият български специалист в момента и поведе най-добрите на България за две победи над Беларус. Критиката към него е, че пренебрегна националния отбор заради клубните си задължения и отказа да остане начело на „лъвовете” поне до края на квалификациите. Но все пак – Стоилов сам бе извоювал правото си да избира. И за добро или лошо избра Левски.

3. Димитър Пенев

Чичо Митко, Пената, треньор №1 на 20-и век или просто Димитър Пенев. Няма човек, който да не познава Стратега, но отношението към неговото назначаване за национален селекционер за последните срещи от квалификациите за Евро 2008 остава много противоречиво. Всичко около него се случваше като в някаква комедия. Макар да не знаеше имената на футболистите, които водеше (Барбуков, Жоро вратарят, Митко вратарчето и т.н), поне по физиономия ги помнеше. И той не успя да промени нищо значително в играта на националния отбор. Загубихме от Холандия, после не успяхме да победим в мач на практика без значение за втори път албанците. Остават успехите за едната чест срещу Румъния и Словения, благодарение на които обаче стигнахме до втора урна на жребия за квалификациите за „Мондиал 2010”. Със съгласието си да поеме като временен вариант в тежък момент националния отбор, Димитър Пенев може би сбърка. И нямаше смисъл да разклаща пиедестала си на треньор на века, заслужил го с незабравимото американско лято през 1994 година.

4. Жребият за Мондиал 2010

Жребият за квалификациите за Мондиал 2010 не бе много благосклонен към България, след като ни отреди да се борим със световния шампион Италия. Останалите отбори в нашата група са Ейре, Кипър, Грузия и Черна гора. „Лъвовете” имат шанс да заемат едно от първите две места в потока, стига те самите да не си попречат, както стана в квалификациите за Евро 2008. Но все пак да сме реалисти – и Жозе Моуриньо да застане начело на България, няма как да гарантира, че ще изпревари световния шампион. Реалната цел е второто място и участието на бараж, където „сабята ще показва”.

5. Отпадането от Евро 2008

Тъжно, но факт. България няма да играе на европейско първенство. Не се случва за първи път. Жалкото е, че пропускаме втори голям форум поред. Лесно можем да се оправдаем – и Англия няма да е на европейското. Но можем и да зададем въпроса – защо Шотландия, която 1990 г. не е участвала на голям форум, успя да победи два пъти световния вицешампион Франция, стигна до „финал” срещу Италия, макар и да го загуби. Проблемът е начинът, по който се развиха събитията за нас в последната година. България е уникална държава, за съжаление почти винаги постигаме рекорди с отрицателен знак. Обичаме да сме максималисти и да падаме от високо. Статистиците трябва сериозно да се разровят, за да проверят дали някога трима треньори са водили националния – Христо Стоичков, Станимир Стоилов и Димитър Пенев. Оказа се, че и Албания ни е трудна. Даже трябваше да треперим от страх и ужас в Тирана и за да не станем съвсем за смях Жоро Вратаря спаси дузпа в последната минута. Кой е виновен? Треньорите? Играчите? Безхаберието на звездите? Май от всичко по малко. Именно това нарани най-много българския запалянко.

6. Новият треньор

След квалификациите за Евро 2008 започна дебатът за това, кой да поеме националния отбор. Оказа се, че на Борислав Михайлов няма да му е никак лесно да се справи с тази задача. Желание №1 на президента на БФС беше Станимир Стоилов, но той за втори път избра да остане в Левски. Дойде идеята за новаторство – специалист отвън, който да вдъхне респект у състезателите и да ги поведе към успехи – в близък план, класиране за Мондиал 2010. Сред имената, с които се преговаря, са англичанинът Тери Венейбълс и хърватинът Златко Крачнар. Притеснително звучи, че словенецът Сречко Катанец отказа да поеме „лъвовете” и остана в Македония. Но явно той се уплаши от голямо предизвикателство и избра спокойствието – в Скопие никой няма да му държи сметка защо не се е класирал. Голяма пречка пред назначаването на чужденец е, че никой от тях не иска да живее в България, а в същото време искат богато да напълнят портфейла. Така най-вероятно отново треньорът ще е българин – самият Михайлов призна, че се преговаря с Пламен Марков, който изглежда най-вероятния нов-стар национален селекционер на България.

7. Двата хикса с Албания

Двете грешни стъпки, които до голяма степен костваха на националния отбор на България класирането за Евро 2008, бяха именно двата хикса с Албания. Първия път начело на „лъвовете” бе Христо Стоичков, тогава не успяхме да вземем трите точки насред София. Докато за равенството в Тирана спомогна вещото ръководство на Пената. Завършихме на една точка зад Холандия в крайното класиране – при победа в един от двата мача с албанците, сега можеше да се готвим за Европейските финали догодина.

8. Победите над Румъния и Словения

На пръв поглед победите над Румъния и Словения бяха безсмислени и само за запазване на престиж. Двата успеха обаче помогнаха на България да подобри позициите си в световната ранглиста и да попадне във втора урна при жребия за световните квалификации. По този начин успяхме да избегнем страни като Англия, Русия, Румъния и Швеция. Разбира се световният шампион Италия не изглежда по-малко стряскащ съперник, но другите ни противници в борбата към Мондиал 2010 са напълно преодолими.

9. Бербатов след мача с Холандия

Интересен момент в националния отбор бяха избухванията на капитана на „лъвовете” Димитър Бербатов след мача с Холандия. Стана голям скандал, след като Бербо се нахвърли на съотборниците в защитата, заради допуснатите леки голове срещу „лалетата”. С реакцията си тогава той само потвърди, че националният бе разкъсван от интриги. Митко предаде съотборниците в този момент. Най-вече защото той изпусна златно положение при 0:0. И когато критикува, трябва да се запита колко пъти вкара голове на големи отбори във важни моменти. Иначе да приемем – като капитан има право на критики. Но дали пред медиите?

10. Стилиян Петров и завръщането му в националния

Едно от „постиженията” на Христо Стоичков като национален селекционер бе, че успя да вбеси Стилиян Петров, който дори бе заявил след мача с Люксембург, че няма да се върне в отбора, докато начело е Камата. В крайна сметка нито единият, нито другият постъпиха мъжки. Бойкотът на Стилиян продължи по-малко от 6 месеца и включи 3 контроли. Стоичков от своя страна го върна, забравил словесните атаки на бившия капитан. Какво спечели България? Направи 0:0 с Албания в София, а отборът доказа, че е разкъсван от интриги. Нито Стилиян, нито Христо казаха смело в очите истината за бойкота. Не им прави чест!

11. Младежкият национален отбор

Накрая няма как да не кажем две думи за младежките ни национали. Момчетата на Александър Станков се представиха като трупа японски туристи, тръгнала на обиколка из Европа. Треньорът заяви след жребия: „Ние сме фаворити, другите да се борят за второто място.” Само за справка – другите са Англия и Португалия, две от световните сили при младежите. С приказките дотук. Дойде първият мач. Гостува ни абсолютният дебютант Черна гора и ни би насред София – 2:1. Вече беше ясно какво да очакваме нататък. Загубите от Англия са съвсем резонни. А победата над Португалия – истинско геройство. Но накрая завършихме годината с поражение от Ейре, чиито футболисти тичат в нискоразредни английски клубове, звездата е Рууни, но не Уейн, а играч на „Честърфийлд”. Щастие в нещастието май имаше само за един – Николай Димитров, който хвана окото на Арсен Венгер и получи покана за пробен период в Арсенал.